Zbog sumnje na povezanost sa terorizmom

ATV saznaje: Braća Halilović iz Njemačke deportovani u BiH

  • 13.04.2019. 19:05

Tri muškarca iz BiH koji su, zbog sumnje na povezanost sa terorizmom deportovani iz Njemačke su braća Aldin, Anes i Ibrahim Halilović, porijeklom iz Maglaja, nezvanično saznaje ATV. 

Mladići, starosti između 22 i 29 godina, čiji identitet SIPA nije željela da otkrije, nakon ispitivanja pušteni su na slobodu uz obrazloženje da ne postoji zakonski osnov da budu zadržani u pritvoru. Postojao je, zato, osnov da ih Nijemci deportuju jer su ih, u odgovoru koji su dostavili ATV-u, okarakterisali kao potencijalnu terorističku prijetnju. 

Za Haliloviće se zainteresovao i MUP Republike Srpske, ali ni od SIPA-e i Ministarstva bezbjednosti BiH nisu dobili nikakve informacije. Za slučaj su, tvrde, saznali iz medija.

"MUP, kao i sve druge agencije koje se bave bezbjednošću u BiH, moraju te informacije imati veoma brzo. Mi moramo na te ljude da obratimo pažnju, oni su svakako predmet naše pažnje. I u budućem periodu, ako se pojave na teritoriji Republike Srpske, moraju biti pod apsolutnom kontrolom, mora se znati gdje se kreću, s kim se druže i kakve imaju kontakte", kaže Dragan Lukač, ministar bezbjednosti BiH.

Njemački mediji su se posebno zainteresovali za braću iz BiH. Praktično od srijede, kada su deportovani sa aerodroma u Dizeldorfu, televizije i portali izvještavaju o njihovom privođenju. Mnogi su prenijeli da su Halilovići u Njemačkoj imali opasne namjere. 

"Prema Ministarstvu za djecu, porodicu, izbjeglice i integracije pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, tri državljanina BiH se sumnjiče za planiranje napada u ime Islamske države", piše WDR.

Ta informacija, ipak, ATV-u u njemačkom Ministarstvu nije potvrđena. Pitanje nadzora nad braćom Halilović otvorili su mediji u Republici Srpskoj i BiH. Pojedini su prenijeli da će mladići biti u nekoj vrsti kućnog pritvora. U SIPA-i nisu željeli da odgovore na pitanje da li će i na koji način vršiti nadzor nad braćom Halilović. Kratko poručuju da će preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti. 

Za bezbjednosne stručnjake, u startu je napravljen propust jer, i u slučaju da ne postoji nikakva bezbjednosna prijetnja po građane BiH, javnost o tome nije upoznata. 

Neko je, za vrlo kratko vrijeme donio zaključak da oni nisu bezbjednosna prijetnja i pustio ih ispod kontrole. Da li su oni i pod kakvom kontrolom, to može biti samo bacanje luga u oči ponovo javnosti, jer smo vidjeli da svaki put kad su govorili da su stvari pod kontrolom, da su migranti pod kontrolom, da su potencijalni teroristi pod kontrolom, onda se desio poneki incident", kaže Slobodan Župljanin, dekan fakulteta za bezbjednosti i zaštitu Banjaluka.

Tužilaštvo BiH o ovom slučaju se još nije oglašavalo. Braća Halilović, poslije deportacije neće moći u Njemačku jer se, u slučajevima potencijalne bezbjednosne ili terorističke prijetnje, izriče zabrana ulaska u državu “na neodređeno vrijeme”.

Тагови: