Sarajevo

Alija Delimustafić platio milion maraka i nakon više od tri godine napustio pritvor

16:05, 23.08.2019.
Izvor: klix.ba
Prvooptuženi u predmetu “Pravda” Alija Delimustafić napustio je pritvor nakon više od tri godine koje je proveo u ćeliji Kazneno-popravnog zavoda “Miljacka” u Sarajevu.

Advokat Ifet Feraget je za Klix kazao da je danas održano ročište u vezi sa Delimustafićevim izlaskom iz pritvora, te da je njegov branjenik dao izjavu da neće napuštati mjesto prebivališta.

Takođe, završena je procedura u vezi sa kaucijom u vrijednosti od milion KM. Delimustafić je platio kauciju od milion maraka.

On će se prema rješenju Vrhovnog suda FBiH nastaviti braniti sa slobode. Njemu je pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda FBiH, koja je donesena prošle sedmice, određena kaucija, ukinut pritvor i određena mjera zabrane.

Delimustafiću je zabranjeno napuštanje adrese prebivališta, što znači da će se braniti sa slobode, ali da će biti u kućnom pritvoru.

Vrhovni sud FBiH je tri puta ukidao rješenje o puštanju Delimustafića iz pritvora.

Optužnica protiv Alije Delimustafića je potvrđena krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo.

Suđenje Aliji Delimustafiću i drugima u ovom predmetu je odgođeno i danas, što je ukupno 15. odgoda po redu.

Delimustafića se sumnjiči da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.