Vrhovni sud FBiH

Alija Delimustafić izlazi iz pritvora

  • 19.08.2019. 15:25

Vrhovni sud FBiH je donio konačno rješenje da se Alija Delimustafić u nastavku procesa u predmetu "Pravda" može braniti sa slobode, saznaje Klix.ba.

Njemu je pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda FBiH, koja je donesena prošle sedmice, određeno jemstvo, ukinut pritvor i određena mjera zabrane.

Kako saznaje sarajevski portal, Delimustafiću je zabranjeno napuštanje adrese prebivališta, što znači da će se braniti sa slobode, ali da će biti u kućnom pritvoru.

Ranije je određeno da pritvor može napustiti uz plaćanje kaucije u iznosu od milion KM. On će napustiti pritvorske prostorije za od sedam do deset dana, nakon okončanja procedure u vezi s kaucijom.

Tužilaštvo KS nema pravo žalbe jer je ovo odluka donesena po njihovoj žalbi. Treba napomenuti da je Delimustafić u pritvoru proveo više od tri godine te da je Vrhovni sud FBiH tri puta ukidao rješenje o puštanju navedenog iz pritvora.

Optužnica protiv Alije Delimustafića je potvrđena krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje Aliji Delimustafiću i drugima u ovom predmetu je odgođeno 14 puta.

Delimustafića se sumnjiči da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima, koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм