Potjernica Interpola

Aldin Alibašić u džihad u Siriju odveo cijelu porodicu

  • 13.11.2018. 14:00

Terorista Aldin Alibašić (29), zvani Aldo i Ebu Omer, za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu, u džihad u Siriju je otišao 2013. godine zajedno sa državljanima BiH Harisom Sivcem, Enverom Lilićem, Abdulahom Ibradžićem, Advanom Mijatovićem i Mevludinom Cicvarom, koji su se u Siriji pridružili terorističkoj grupi "Islamska država", saznaje Srna u bezbjednosnim strukturama.

Za Alibašićem je, zatim, u Siriju otišla i komletna njegova porodica, a na Intepolovoj zvaničnoj stranici je objavljeno da ga ta međunarodna policijska agencija potražuje zbog organizovanja terorističke grupe u skladu sa krivičnim djelom terorizam. 

U njegovom dosijeu, u koji je Srna imala uvid, navodi se da je državljanin BiH Aldin Alibašić rođen u Sarajevu i prijavljen na adresi u ulici Oslobodilaca Sarajeva pet, a da je u Siriju sa pomenutom grupom terorista otišao 2. aprila 2013. godine. 

Do tada je radio u sarajevskoj firmi "Disti" kao informatičar. U toj firmi je rekao da odlazi u Tursku kao pratnja supruzi koja je, navodno, tamo trebalo da operiše oči. 

U BiH se vratio avionskim letom iz Istanbula 14. maja, pa ponovo otišao u Siriju 7. septembra 2013. godine, ovog puta sa suprugom Ildom Hopovac, ocem Behudinom i majkom Indirom Alibašić. 

Prema operativnim saznanjima, Alibašić je bio zarobljen početkom januara 2014. godine u sukobima sa pripadnicima "Slobodne vojske Sirije". 

Ilda Hopovac (28), kći Mustafe, rođena je u Sarajevu, a prebivalište joj je prijavljeno u Sarajevu, u ulici Geteova 14. Sa suprugom Aldinom Alibašićem i njegovim roditeljima iz Sarajeva je otišla avinskim letom za Istanbul 7. septembra 2013. godine. 

Behudin Alibašić (52), sin Ismeta, rođen je u Sarajevu, a prebivalište mu je u Sarajevu u ulici Teheranski trg osam. 

Državljanka BiH Indira Alibašić (50), kći Asima, rođena je u Prijepolju, a prebivalište joj je prijavljeno u Sarajevu, takođe u ulici Teheranski trg osam. 

Interpol je do sada raspisao potjernice za 25 državljana BiH zbog povezanosti sa terorizmom i pripadnosti terorističkoj organizaciji "Islamska država". 

Prije četiri mjeseca objavljen je spisak 76 državljana BiH koji su kao pripadnici terorističkih organizacija poginuli u Siriji i Iraku. 

Potjernice su raspisane samo za 25 terorista državljana BiH na stranim ratištima iako ih, prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, ima 115. 

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je 2014. godine objavila da se 350 državljana BiH bori u redovima "Islamske države". 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм