Izdavali lažne diplome

Akcija "Pero": Zatražen jednomjesečni pritvor za 10 uhapšenih

  • 15.11.2019. 22:22

Na ročištu održanom pred sudom u Bihaću za 10 uhapšenih u akciji "Pero", koji se sumnjiče da su u sklopu organizovane kriminalne grupe posljednjih godina izdavali diplome za obrazovanje mimo nastavnog procesa, zatražen je jednomjesečni pritvor.

Sudska odluka o tome mogla bi biti donesena do kraja dana.

Akcija "Pero" sprovodi se prema naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Na ročištu je nadležno tužilaštvo iznosilo detalje iz istrage, te načine na koji su prikriveni istražioci došli do diploma. Zatraženo je da se za deset uhapšenih odredi jednomjesečni pritvor.

Više od dva sata tužioci Adnan Tulić i Merima Mešanović izlagali su Sudu u Bihaću saznanja iz istrage - o tome kako su polaznici Visoke međunarodne škole iz Cazina za kratko vrijeme uz novčanu naknadu dobijali diplome za određeni stepen obrazovanja, prenosi N1.

Prema navodima tužioca, jedan prikriveni istražitelj Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ kupio je diplomu za nešto više od mjesec dana, dok je drugi za samo osam dana završio školu, a u knjigama je prikazano da je pohađao od 20. oktobra 2018. do 26. avgusta ove godine. Sve su potpisivali - dekan Senad Haurdić, te bivši direktori Sulja Suljić i Asmir Nuhić, kao i supruga prvooptuženog Zuhre Hadžipašić.

Prema istrazi, jedna od zaposlenih koja je privođena, a potom puštena - priznala je krivicu, te istražiocima rekla da su Hadžipašić i Suljić od nje zahtijevali da spali dokaze i matične knjige, saopšteno je na ročištu.

Potvrdila je da su postojale dvostruke i trostruke evidencije matičnih knjiga.

Odbrana smatra da je Tužilaštvo iznosilo tendeciozno dokaze, te da nema osnova za određivanje pritvora.

Lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje na organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca.