Banjaluka

Akcija "Parma 2": Banjalučka policija oduzela helikopter

  • 16.07.2020. 19:07

Helikopter, veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica, sve je to oduzeto u akciji "Parma 2". Kako ATV nezvanično saznaje, uhapšeni su četrdesetosmogodišnji Goran Roso i njegova tridesetdevetogodišnja supruga Martina Roso, koji su već privođeni u akciji "Parma" u februaru.

Helikopter je privremeno oduzet jer postoje osnovi sumnje da je za njega falsifikovana dokumetacija. Nezvanično, riječ je o helikopteru Gazela za koji se utvrđuje porijeklo, zbog više različitih kupoprodajnih ugovora. Roso je helikopter koristio za svoje potrebe, a, kako ATV nezvanično saznaje, nudio je i usluge prevoza za novac. 

Par Roso ima, sumnja se, falsifikovanu licencu za upravljanje helikopterom. To nije jedina falsifikovana licenca ovih supružnika. Martina se sumnjiči da je u prethodnom periodu izradila diplomu stomatološkog fakultata po kojoj je stekla zvanje master/magistar stomatoloških nauka. Na osnovu toga je u Banjaluci otvorila i stomatološku ordinaciju VDH Dental.

"Lice M.R. se sumnjiči da je u prethodnom periodu izradilo diplomu stomatološkog fakultata u Sarajevu na svoje ime po kojoj je steklo zvanje master/magistar stomatoloških nauka. Na osnovu diplome, M.R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017. godine u Banjaluci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge", rekao je Jovan Stojičić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka.

"Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompijuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka", "Ugrožavanje sigurnosti", "Utaja", "Prevara", "Falsifikovanje isprave", "Navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja" i "Neovlašteno pružanje medicinskih usluga”, to je lista krivičnih djela za koja se ovaj dvojac sumnjiči.

Roso se sumnjiči i da je u maju 2020. godine neovlašteno pristupio Fejsbuk nalogu drugog lica, te predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo policijskim službenicima policijske uprave Banjaluka. Takođe, postoje osnovi sumnje da je Goran prodao vozilo marke Mercedes ML, koje mu je bilo povjereno na čuvanje, trećem licu, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30.000 KM. Između ostalog, falsifikovali su i ljekarske nalaze.

"U toku 2017. godine G.R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojem mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje, te je iste u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banjaluka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija", istakao je Stojičić.

"Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a po naredbama Osnovnog Suda Banjaluka. Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku. U okviru ovih aktivnosti slobode je lišeno i lice inicijala S.S.", naglasio je Miloš Brkić, načelnik PU Banjaluka.

Supružnici Roso su od ranije poznati policiji, i to ne samo u Republici Srpskoj. Gorana, kako nezvanično saznajemo, traži i Srbija. Tamo je počinio 98 krivičnih djela, uglavnom iz oblasti imovinskih delikata. Nezvanično, za njim je u Srbiji još 2008. godine raspisana potraga za tešku krađu. 
 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.