MUP RS

Akcija "Identitet": Ukradene lične podatke građana prodavali i koristili za klađenje

  • 01.10.2020. 13:14

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave krimanalističke policije MUP Srpske u akciji „Identitet“ uhapsili su pet osoba zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka drugih osoba.

Portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović je rekla da su akciju proveli su saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Foča i Bijeljina.

– Uhapšeni su N.M. i S.T. iz Prijedora, N.L. iz Doboja. D.P. iz Bijeljine i A.R. iz Han Pijeska zbog postojanja osnova sumnje sa su počinili krivično djelo neovlašteno korištenje ličnih podataka i protiv njih će biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu . U okviru akcije izvršeni su pretresi lokacija koje koriste ove osobe i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka – rekla je Miljanovićeva.

Ona je pojasnila da su ove osobe osumnjičene da su suprotno uslovima određenim zakonom, bez saglasnosti građana pribavljali, obrađivali, saopštavali, dijelili i koristili lične podatke građana, nakon čega su ti podaci zloupotrebljavani na raznim platformama za klađenje.

– Nakon toga fotografije ličnih podataka ličnih karata, putnih isprava, privremenih ličnih karata itd. su prodavane trećim licima, gdje je na taj način oštećeno više stotina ljudi iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta – pojasnila je Miljanovićev.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane budu oprezni prilikom davanja svojih ličnih podataka i da iste ne djele, odnosno ne šalju fotografije svojih ličnih podataka (fotografije ličnih karata, putnih isprava, vozačkih dozvola), kako ne bi došlo do zloupotrebe istih.