Predmet "Veliki park" 

Ademović: Od Vikića sam saznao za ubistvo vojnika JNA

  • 17.01.2019. 17:08

Kemal Ademović, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje BiH Dragana Vikića, potvrdio je danas da je od Vikića saznao za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA srpske nacionalnosti u Sarajevu 1992. godine.

U nastavku suđenja Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA, Ademovića su unakrsno ispitali branioci optuženih. 

"Žao mi je što nisam bio svjedok tog događaja, jer bih hitno reagovao i tačno bi se znalo šta se desilo. Ono što sasvim sigurno znam je da komandant Vikić nema nikakve veze sa dovođenjem zarobljenika i njihovim ubistvom. Tada mi je rekao da je o svemu obavijestio njemu nadređene", rekao je Ademović. 

On je i ovog puta ponovio da Juka Prazina i Nedžad Herenda nisu bili pripadnici aktivnog sastava Specijalne policije i nisu bili pod Vikićevom efektivnom komandom, dodajući da je Herenda bio u rezervnom sastavu Službe državne bezbjednosti. 

Svjedok je naveo da je tek 2001. godine, kada je bio direktor Agencije za istraživanje i dokumentaciju BiH (AID), tokom istrage u predmetu "Ševa" i "Veliki park" na zahtjev Tužilaštva BiH, čuo da je pripadnike JNA ubio Herenda, ali da se zbog brojnih obaveza nije upuštao u sadržaj te dokumentacije. 

"AID se bavio ratnim zločinima, ali nisam imao dodira sa ovim predmetom. Herendu sam prvi put vidio sasvim slučajno na ulici poslije rata i od 1995. do danas nikada me nije kontaktirao telefonom", rekao je ovaj svjedok Mirzi Kovaču, braniocu optuženog Mladena Čovčića. 

U predmetu "Veliki park", osim Vikića i Čovčića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović. 

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja. 

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni. 

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga. 

Nastavak suđenja zakazan je za 24. januar.