5 migranata u Bihaću pozitivno na virus korona

  • 21.08.2020. 21:21

Ministarka zdravstva USK Nermina Ćemalović potvrdila je danas da je pet migranata iz kampa Bira u Bihaću pozitivno na virus korona.

- Imamo tri pozitivina migranta plus dva kojima smo radili serologiju i bili su pozitivni, tako da i njih smatramo pozitivnim. Sad ćemo im raditi PCR testove, tako da možemo slobodno reći da imamo ukupno pet pozitivinih migranata na virus korona - rekla je ona.

Nadležni u Bihaću navode da bi problem mogao nastati ako se virus pojavi kod migranata koji su van kampova i koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu. Situacija sa migrantima je najteža u Velikoj Kladuši.

Ministarka zdravstva USK rekla je za Radio Slobodna Evropa kako su juče urađeni skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu "Bira", te da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti testirani i da su do daljnjeg u izolaciji.

- Bira nema uslova da izolovanim drži osobe pozitivne na virus korona i imali smo situaciju da je migrant koji je bio pozitivan pobjegao iz tog kampa - rekla je Ćemalovićeva.

Zbog toga je Krizni štab donio i odluku da se osposobi izolatorij u Zdravstvenoj ustanovi, lječilištu "Gata", 18 kilometara udaljenoj od Bihaća.

Ovaj izolatorij, kako kaže Ćemalovićeva, trebao bi da bude u funkciji od 1. septembra, a moguće je i prije, ukoliko se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih.

Тагови: