SUBOTA U 21:30

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN: Sasvim novo lice drevne bajke

  • Извор: АТВ
  • 04.12.2021. 16:00

Večeras na filmskom programu ATV-a ne propustite ekranizaciju jedne od najpoznatijih narodnih bajki, u istoriji upamćene kao umjetničko djelo braće Grim, koja je zasigurno dio odrastanja mnogih genracija. Priča o djevojci, kraljevske krvi, kože bijele kao snijeg i rumenih obraza poput krvi, ruže koja zasjenjuje svojom ljepotom, duhom i dobrotom, priča o Snjeguljici i sedam patuljaka. Priča uz koju smo odrastali, priča preko koje smo spoznali sukob dobra i zla, ovim filmskim hitom iz 2012. godine, a režiji Ruperta Sandersa, poznatog po velikom broju kratkih filmskih ostvarenja, pomjerena su granice shvatanja i prepričavanja ove davnašnje priče.

Kao što znamo nekada davno živili su kralj i kraljica i sa nestrpljenjem očekivali rođenje nasljednice. No, kada se divna Snježana rodila, kraljica umire i kralj upoznaje najljepšu ženu na svijetu, Ravenu. Ravena se udaje za kralja i on opijen njenom ljepotom daje joj povjerenje da zajedno s njim vodi veliko kraljevstvo. Iza te ljepote krila se nevjerovatna zloba i pakost. I još jedan savjeznik, satkan od čistog zla. Magično ogledalo pred kojim je Ravena danonoćno provjeravala svoju ljepotu i mladost, jednog dana joj je reklo da svoju besmrtnost i savršenstvo može sačuvati ukoliko ubije mladu i lijepu Snježanu.

U kasičnoj bajci zla Ravena šalje slugu čiji je zadatak da joj donese djevojčino srce. Sažaljen nad sudbinom djevojke on je ostavlja u šumi, a kao podvalu donosi srce životinje. Snježana sama u šumi nailazi na sedam novih prijatelja, patuljaka rudara, sa kojima živi i stasava u još ljepšu mladu ženu. No, Ravenino ogledalo zna šta se dešava i kada i ona dozna da je Snježana još uvijek živa magičnim trikom se pretvara u staricu koja joj daje otrovnu jabuku. Snježana pada u vječni san koji može da prekine samo poljubac iskrene ljubavi, poljubac njezinog princa. Tako je i bilo – Snježanu je magičnim poljupcem probudio princ, zla Ravena je pobjeđena. I kao u svim bajkama, živjeli su srećno do kraja života.

Ova ekranizacija će vas odvesti dalje i dati vam jedan sasvim novi uvid u ovu bajku. Ravena, koju igra, zaista jedna od najljepših žena svijeta, Charlize Theron, opakija je i zlobnija nego u priči za djecu. Moć ogledala i njene magije seže u daleku prošlost, kletvu i gotovo nepobjedivu magiju. Ravena je potpisnica besmrtnosti osuđena je da živi prepuna mržnje i zlobe, da pokorava i ratuje. Da ubija, muči i sveti se. S druge strane fokus ovog filma nije magična ljubav princa, nego magična ljubav Snježane prema svijetu, prirodi i ljudima. U ovoj verziji bajke Snježana pobjeđuje zlo čistom vjerom da postoji bolje, da jedno kraljevstvo zajedništvom može da povrati stari sjaj, da prirodu može da probudi ljepota i dobrota. Snježanu igra sada već čuvena Kristen Stewart, koja je slavu stekla kroz veliku filmsku sagu o vampriskom svijetu i ljubavi ‘The Twilight’. U ovoj Snježani vidimo borbenost, sposobnost ratovanja i nevjerovatnu snagu da pobjedi zlo čistom dobrotom i hrabrošću. Ona je sada u našim očima velika ratnica, koja upravlja mačem i štitom.

Ekranizacija donosi i novi pogled na slugu zaduženog da ubije Snježanu, u ovoj verziji profesionalnog lovca, zanimljive prošlosti i karaktera, kojeg igra ljubimac žena cijelog svijeta, Chris Hemswort, upamćen kao veliki ‘Thor’. Sedam patuljaka, ovdje drugačijih u odnosu na priču pred spavanje, donose ozbiljnu priču o ljudima u zarobljenom i zloćom okovanom kraljevstvu. Sve ovo čini da ova bajka dobije još jedan vanvremenski potpis.

Mnogo borbe, avanture i fantazije koja se očituje vrlo vještim kompjuterskim rješenjima koje je donio moderni filmski jezik učiniće da u bajci uživate i upijate je kao nikada prije. Svaki kadar odvešće vas u putovanje po do sada neviđenim predjelima Mračne šume, do obronaka zarobljenog kraljevstva, susreta sa trolovima, drugim i za priču važnim patuljcima, vilama, dobrim i lošim magijama.

Ne zaboravite da svaka bajka, pa i ova, ima srećan kraj, ali da li zaista dobro može do kraja da pobjedi zlo?

Uživajte u fantastičnom filmskom putovanju, večeras u 21 čas i 30 minuta.

Тагови: