OD UTORKA U 21:40

Serija Santa Maria Della Salute: Stihovi nemoguće ljubavi

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2021. 11:00

Od utorka na programu ATV-a u 21 čas i 40 minuta očekuje vas uzbudljiva domaća serija o životu jednog od najznačajnijih srpskih pjesnika, Lazi Kostiću. Serija simboličnog naziva prema istoimenoj poemi koja je ušla u red najbolje svjetske ljubavne poezije, snimljena je 2017. godine u režiji našeg proslavljenog reditelja, Zdravka Šotre.

Kroz jedanaest epizoda serija prati život Laze Kostića, i presudni momenat u njegovoj pedesetoj godini kada se zaljubio u Lenku Dunđerski koja je u tom trenutku imala dvadeset i jednu. Borba za njihovu nemoguću ljubav, praćenu stihovima najljepše srpske ljubavne poezije dočaraće i uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije s kraja XIX i početka XX vijeka. Ova tragična ljubav uvjerljivo je oslikana i daje uvid u veliku 'pjesničku dušu' Kostića kao i važne istorijske događaje i ličnosti tog vremena.

Naslovne uloge Laze i Lenke pripale su Vojinu Ćetkoviću i Tamari Aleksić, a Šotra je ostale likove oblikovao u radu sa vrsnim glumcima domaće scene - Sloboda Mićalović, Nela Mihailović, Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Svetlana Bojković, Nataša Ninković, Aleksandar Berček, Predrag Ejdus, Voja Brajović, Katarina Žutić i Tihomir Stanić.

Produkcijski zahtjevna biografska i kostimska serija, koja je vjerno prikazala epohu, ljude i događaje snimana je na autentičnoj lokaciji Lazinog života, Sremskim Karlovcima, pa će u nju biti utkani i arhitektura, maniri i način života na prelazu dva vijeka. Reditelj, kao i glumci i svi saradnici, gotovo tri godine su se predano pripremali za snimanje serije, pa su tako osim istorijske literature, istraživali i sve što bi moglo da se dovede u vezu sa komplikovanim i zadivljujućim životom pjesnika koji nije bio samo to, već i važna politička ličnost vremena.

Kroz likove i stihove 'Santa Maria della Salute' upoznaćemo duh jednog čovjeka i vremena i jačinu jedne nemoguće ljubavi utkane u svaki stih njegove najvječnije poeme.

Serija 'Santa Maria della Salute' od utorka na programu ATV-a u 21 čas i 40 minuta.