Večeras U 20 časova

The Loudest Voice: 9/11

  • 26.03.2021. 16:13

Večeras na programu ATV-a nastavljamo sa drugom epizodom mini-serije "The Loudest Voice" koja će posebno zinteresovati sve one koji su pamte i pratili su modernu istoriju Amerike i njene sukobe sa blisko-istočnim zemljama.

Druga epizoda serije rasvjetljava i prati jedan od istorijskih događaja, rušenje čuvenih "Bliznakinja", poznatog Svjetskog trgovačkog centra i važnog uporišta ekonomije i privrede na globalnom nivou. Teroristički napad 11. septembra 2001. godine prekretnica je moderne istorije sukoba, naročito kada je upitanju američka vojna politika i odnos ka Iraku i ratu koji je tinjao na azijskom tlu, sukob dvije struje radikalnih ideja i represija pred kojima se našla i globalna politika i ekonomija. Pratimo odjek i stav tog događaja u misiji i viziji Rodgera Ailesa koji je dodatno oblikova poziciju, stavove i vrijednosti tada čvrsto pozicioniranog kablovskog kanala Fox Newsa. Koliko je Rodger radikalne američke ideje uvukao u svakodnevni glas televizije, koliko su vijesti i informacije bile oblikovane u potpirivanju rata i osvajačkih ideja američke politike, koliko je tadašnji predsjednik G.W.Bush imao potporu jedne medijske kuće i kako su se rasplamsavale konzervativne ideje i jačale sukob u kojem je i američka nacija aktivno učestvovala. Koliko je televizija sa nenadmašnim rejtinzima gledanosti učestvovala u oblikovanju stava javnosti?

Pored toga rasvjetljava nam se lažna idealizacija američkog sna, satkanog od dva stuba američkog društva,  porodice i religije, naročito kad su upitanju manje sredine u kojima je bilo lakše nego ikad mamiti čistom radikalnom politikom. Da li je i koliko Rodger preslikavao globalnu političku situaciju na sopstveni život i principe koji su ga vodili? Koliko je prelazio granice ljudskog i kuda je usmjerio novinarstvo i istraživački rad na televiziji čiji je idejni tvorac. Pored toga zaprepastiće vas njegovi seksualni napradi i afera sa jednom od njegovih saradnica sa kojom je počela lavina njegovog ponižavanja i beskrupulounog iskorištavanja. 

Epizoda je nabijena dinamičnim obrtimam, fantastično oblikovanim elipsama, a najveća snaga je u  portretima najuticajnijih ljudi u svijetu medija i politike. Perverzne ideje na nivou seksualnog kao da su se u liku „najglasnijge u sobi“ pretapale sa radikalnim idejama u politici i izvještavanju. 

Da li će najglasniji u sobi ućutkati svoje protivnike do kraja? Da li će njegove žrtve moći da progovore o strahotama? Da li postoje i oni koji se dive liku i djelu Rodgera Ailesa? Može li slika idilične američke porodice i državnosti biti ukaljana?

Večeras u 20 časova serija koja otkriva prljavštine televizijskih karijera, "The Loudest Voice" na programu ATV-a.  
 

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.