Večeras u 22:45

Film Oktoberfest: U moru mraka uvijek postoji nada

  • 28.02.2021. 11:49

Večeras na programu ATV-a vraćamo se opet u nezaboravno doba jugoslovenske kinematografije i donosimo vam jedan od klasika u režiji Dragana Kresoje, važnog učesnika i kreatora mnogobrojnih filmskih ostvarenja 80-ih godina prošlog vijeka. 

Film „Oktoberfest“ s pravom spada u red velikih filmova na našim prostorima, naročito stilski i tematski. Mladić Luka Banjanin, kojeg igra tada mladi i perspektivni Svetislav Goncić, romantični je junak zarobljen u beznađu vremena i sopstvene sudbine. Dane provodi sa svojim nezaposlenim drugovima, u ludilu nadolazećih dešavanja na Balkanu, bez novaca, zabrinut za egzistenciju, na plećima nosi podmetnutu grešku zbog koje su mu oduzeta dokumenta i jednu želju da ode na najveći narodni festival piva, minhenski Oktoberfest. Tragajući za rješenjem problema, uvučen u svoja maštanja za odlaskom na idilično mjesto, promjenom svoje ružne kolotečine i stvarnosti, upada u još veće probleme, mračne puteve koji ga na kraju odvode u zatvor. Luka, kroz cijelu priču prevazilazi razna iskušenja, razočarenja i nedaće, upoznaje misterioznu djevojku čije prisustvo u njegovom životu djeluje toliko nestvarno i fascinantno, skoro kao i odlazak na vašar piva, daleko od mračne stvarnosti. 

Ovo je Kresojin treći samostalni dugometražni film, nakon „Još ovaj put“ i „Kraj rata“, biva i najzapaženiji u njegovoj rediteljskoj karijeri, iako će Kresoja „Originalom falsifikata“ i filmom „Tamna je noć“ još jednom pokazati svoju rediteljsku spretnost. Film je nominovan na Internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi, a njegova mlada i perspektivna postava koju pored Goncića čine Žarko Laušević, Zoran Cvijanović, Bata Živojinović i Vesna Trivalić nominovani su više puta za značajne filmske nagrade. Samo je Trivalićeva osvojila Zlatnu Arenu za najbolju žensku sporednu ulogu na pulskom filmskom festivalu. Iako se okušao u samostalnoj režiji Kresoja je ostao upamćen u istoriji srpskog filma kao asistent režije, producent, glumac i saradnik na mnogobrojnim filmovima Gorana Markovića, Srđana Karanovića, Miloša Radivojevića i Emira Kusturice. 

Sigurno je da će vas film vratiti u jedno vrijeme istinskih problema jugoslovenskog drušva, naročito omladine, uzdrmanog iz uljuljkane svakodnevice komunizma koji se polako raspadao i gubio svoj oblik i značaj, vrijeme beznađa u kojem Luka i njemu slični traže svoj put u bolje sutra, sa velikim željama i gorko-slatkim ukusom u ustima, sa očima punim suza i utrobom prepunom problema i nelagodnosti. Vidjećete surovost malog čovjeka i njegovog života, velike, ali zapravo male želje i nadu da postoji mogućnost da pobjegnemo iz mraka i ostvarimo svoje male želje za kojima srce tiho kuca. 

Oktoberfest, o (ne)dostižnim nadama, u nedjelju u 22:45 na programu ATV-a. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)