Nedjelja u 20 časova

Balkanska međa: Na međi istorije i fikcije

  • 24.01.2021. 15:25

Priča o herojima, uhvaćen trenutak istorije ratovanja zbog međa ili meta kritika američko-ruske geopolitike i kinematografije? Procijenite sami. Bez obzira koji odgovor smatrate validnim "Balkanska međa" je još jedan odličan primjer novog talasa ruskog patriotskog filma, koji se rade po uzoru na američke blokbastere.

Srpsko-ruska koprodukcija ovoga filma bila je na zavidnom nivou što možemo da vidimo prije svega kroz kasting u kojem su sve same zvijezde balkanske i istočne filmske scene. Pored toga obilje specijalnih efekata zasigurno je povećalo broj nula u budžetu ovog modernog akcionog filma, kao i izbor lokacija snimanja.

Sigruno je da je ovaj film izazvao veliku prašinu i u krugovima koji nisu samo filmski i produkcijski. Svojom veoma osjetljivom temom, a to je zauzimanje aerodroma "Slatina" u Prištini 1999. godine od strane ruskog tima za specijalne zadatke u sred NATO bombardovanja Srbije, nije prošao nezapaženo. 

Pogotovo što je jedna tačka u burom vremenu 90-tih godina oplemenjena i fiktivnim likovima i pričama koji oslikavaju tadašnje generalno stanje na Kosovu i Metohiji – silovanja, krađe organa, trgovina ljudima, oružjem i opijatima.

Kolika je granica između fikcije i istorije možemo da nagađamo, ali sigurno je da je film veoma dinamičan i napet, sa likovima koji odišu stvarnim i mogućim, a posjeduje između krvi i suza ono najvažnije – nadu da sve može biti drugačije i da se možda neke međe mogu premostiti.

Ne propustite najbolji filmski program na ATV-u.
 

Тагови: