Sajam poljoprivrede u Bijeljini

Značajno povezivanje privrednika Srbije i Srpske 

  • 20.09.2018. 19:21

Ova godina bila je dobra za većinu poljoprivrednika, čulo se na Sajmu poljoprivrede u Bijeljini. Mljekari su zadovoljni premijama, međutim, ratari traže njihovo ukidanje za pšenicu. 

"Gorivo nek ostane, ali ukinite pet feninga za premiju pšenice. Ne koristi je uopšte poljoprivredni proizvođač, već koriste je svi mlinari," kaže Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS grada Bijeljina

"Dobra premija od 30 feninga nas podstiče da proizvodimo, da povećavamo proizvodnju. I mislim da je uspon u proizvodnji mlijeka," rakao je Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja mljekara i govedara Republike Srpske.

Resorni ministar na sajmu je sumirao efekte vladinih ulaganja u poljoprivredu. Kaže, to je razlog što će ovogodišnja ukupna poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj biti oko tri milijarde tona.

"U poslednjih pet godina prosječno godišnje je finansirano oko 105 miliona maraka. U toku ove godine poljoprivreda ima na raspolaganju oko 180 miliona. Nemamo nikakvih obaveza iz ranijih godina. A iz ovogodišnjeg budžeta podsticaja 50 posto smo već isplatili," rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodorpivrede Republike Srpske.

Na otvaranje sajma stigli su i predsjednici vlada Republike Srpske i Vojvodine. Željka Cvijanović je i otvorila ''Interagro''. Saradnja sa Vojvodinom je, kaže, odlična. 

"Ovo se uklapa defintivno u naše aktivnosti koje na nekom širem planu provodimo kada je u pitanju saradnja republičkih vlasti i Republike Srpske sa pokrajinskom vladom Vojvodine. Ali isto tako i sa Vladom Srbije, da radimo na svakom polju, da se udružujemo da se zbližavamo, da povezujemo se modernim komunikacijama," rekla je Cvijanovićeva. 

"Gotovo 20 preduzeća iz Vojvodine uz, naravno, udruženja i uz klastere u organizaciji Privredne komore je ovde prisutno. I već smo postigli jedan dogovor. Mi ćemo polovinom oktobra održati sastanka sa svim proizvođačima iz Vojvodine koji imaju svoje interese ovde u Semberiji, Republici Srpskoj pa i u BiH," rekao je Igor Mirović, predsjednik Vlade AP Vojvodina.

Na sajmu „Inetragro 2018“ učestvuje 150 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Austrije. Sajam će trajati tri dana.

Za sutra je planirana izložba najkvalitetnijih grla stoke, a biće i proglašeni najbolji uzgajivači. Takođe, tokom tri dana sajma biće organizovana i stručna predavanja iz svih oblasti agro biznisa.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија