Republika Srpska

Zbog neizdavanja fiskalnih računa naplaćeno preko 2 miliona KM kazni

19:18, 20.01.2020.
Izvor: ATV
Dva miliona 365 000 KM. Toliko su iznosile kazne poslodavcima za neizdavanje fiskalnih računa prošle godine. Inspektori Poreske uprave kažanjavali su po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 KM po prekršaju. U kontrolu su otišli čak 3.654 puta, a u 1.600 slučajeva su utvrđene nepravilnosti. 

"Privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti izrečena je u 371 slučaju u periodu od od 15 do 30 dana. Kazne su izmjenama Zakona o fiskalnim kasama povećane s tim što je ostavljena mogućnost u roku od 72 dana ako se ispalti taj iznos da se ne izriče privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 15 do 30 dana", kaže direktor poreske uprave Republike Srpske, Goran Maričić.

Najveći broj kontrola izvršili su inspektori u Banjaluci, s obzirom da se radi o najvećem gradu u Srpskoj. Utvđeno je 400 nepravilnosti, a zatvoreno je 104 objekta. Iz Unije udruženja poslodavaca kažu da je najvažnije da se Srpska izbori sa sivom ekonomijom. Nadu polažu u novi sistem fiskalizacije po kojem bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom računu pojedinačno u vrijeme kada se on plaća. Sada ti podaci stižu zbirno i tek na kraju dana. 

"Nadamo se da će Vlada kroz novi fiskalni sistem koji planira nabaviti u toku ove godine i kroz pojačanje aktivnosti Poreske uprave i Inspektorata napraviti bolji rezultat s obzirom da je 50 odsto neispravnih kontrola stvarno previše", kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.
OFF

Ugostitelji sa kojima smo razgovarali su oprezni. Više im se, kažu, isplati da izdaju fiskalni račun, nego da plaćaju kaznu.. 

"Mi izdajemo stalno fiskalne račune. Susretali smo se, inspektori rade svoj posao korektno, kontrole su obavljali i mogu da kažem da podržavamo tu kampanju i borbu protiv sive ekonomije", kaže Aleksandar Topić, kafe bar "Zenit".

"Tu su, rade svoj posao. Bili su ovdje nekoliko puta. Uglavnom kontrole. Mi izdajemo račune i borimo se protiv sive ekonomije", kaže Mirko Ožegović, roštiljnica "Strahinja".

Maksimalna kazna za pravna lica je 16.000 KM, dok minimalna iznosi 8.000 KM. Kada su preduzetnici u pitanju, kazne iznose od 4.000 do 8.000 KM, dok će se odgovorno lice u pravnom licu kažnjavati u iznosu od dvije do četiri hiljade maraka. Ako se kazna ne plati na vrijeme, tačnije u roku od tri dana, poslovni objekat će biti zatvoren na mjesec dana. U slučaju da se isti prekršaj ponovi u toku godinu dana, kazna je duplo veća i u novcu i u broju dana zabrane rada.