Na udaru metalski sektor

Zbog kosovskih taksi privrednici u Srpskoj trpe milionsku štetu

  • 11.04.2019. 08:05

Privrednici u Republici Srpskoj i dalje trpe milionsku štetu zbog toga što je takozvano Kosovo, jednostrano kršeći CEFTA sporazum, uvelo stoodstotne trgovinske takse i time suštinski zabranilo uvoz robe iz Srpske i BiH na svoje tržište, rekao je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

"Kada vam neko uvede stopostotne takse, nema šanse da to platite i istovremeno budete konkurentni. To je zabrana izvoza... Naš izvoz na to područje je do uvođenja taksi bio veći od 30 miliona KM godišnje ili na mjesečnom nivou oko tri miliona. Takse su najviše pogodile naše firme iz metalskog sektora", objasnio je Blagojević. 

On je istakao da je veliki problem što je jednom izgubljeno tržište vrlo teško vratiti, jer poziciju ovdašnjih privrednika preuzimaju oni iz drugih zemalja. 

Blagojević je dodao da su domaći privrednici i izvoznici na takozvano Kosovo u ovom slučaju kolateralna šteta politički inspirisane odluke o taksama. 

"Očekivali smo, prije svega, da EU ovu odluku Kosova automatski stavi van snage, ali to se nije desilo. Sve to govori da je u ovoj priči mnogo politike. Takođe, veliki problem je i što ne postoje sankcije za jednostrano uvođenje taksi i kršenje CEFTA sporazuma. Ako se ovako nastavi i niko ne bude snosio posljedice, pitanje je kako će CEFTA funkcionisati", upozorio je Blagojević. 

Od novembra prošle godine, kada samoproglašeno Kosovo uvelo takse, do kraja marta ove godine izvoz iz BiH na to tržište je manji za 40 miliona KM, naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH. 

Izvoz robe iz BiH na Kosovo je u tom periodu iznosio 7,35 miliona KM, a u istom periodu prije godinu dana 47,57 miliona KM. 

Kosovo je na tržište BiH od novembra do marta ostvarilo izvoz od 4,5 miliona, što je gotovo identično kao godinu prije.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)