Rast tenzija

Zašto su neke svjetske sile protiv projekta vrijednog 11 milijardi evra?

  • 23.05.2019. 17:48

Sa povećanjem tenzija između Rusije i Zapada, izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 izaziva sve više kontroverzi oko evropske bezbjednosti i izolacije Ukrajine.

Naročito pošto je američki ministar energetike najavio moguće donošenje zakona kojim bi se sankcionisale kompanije uključene u projekat, dok iz Moskve stižu najave o izgradnji novih, sličnih projekata, ocjenjuju svjetski mediji, a prenosi "Radio slobodna Evropa".

Izgradnja gasovoda vrijednog 11 milijardi evra udvostručiće isporuke ruskog gasa iz Rusije u Njemačku, ali i, prema kritičarima, povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Ministar energetike SAD Rik Peri rekao je u Kijevu da se Vašington sprema da uvede sankcije kompanijama koje su uključene u Sjeverni tok 2, dodajući da je protivljenje tom projektu "prilično živo u SAD", prenijela je agencija "Frans pres" i ukazala na ocjene da bi američke sankcije dovele zvanični Vašington u sukob s EU, a posebno Njemačkom.

Moskva ne haje za sankcije SAD

"Fajnenšel tajms" ističe da je Moskva uvjerena da će gasovod biti završen do početka 2020. godine bez obzira na poteze SAD i dodaje da je portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao da je projekt velikim dijelom urađen.

Sa druge strane, zamjenica glavnog ekonomiste u vašingtonskom Institutu za međunarodne finansije Elina Ribakova je ocijenila da će usvajanje zakona s kaznama za učesnike u Sjevernom toku 2 dovesti SAD "u direktan sukob s EU, posebno s Njemačkom".

Specifičan položaj Njemačke i Ukrajine

Mada Njemačka pokušava da ublaži kritike Sjevernog toka 2, zabrinutost oko bezbjednosti i geopolitike ostaju, prenosi američka televizija "CNBC" i dodaje da su s rastom tenzija između Rusije i Zapada, mnogi skeptični o čisto ekonomskim rezlozima projekta. Glavna briga tiče se zavisnosti Njemačke od ruskih energenata, zbog čega bi mogla biti podložna ucjenjivanju.

Dodatna zabrinutost tiče se potencijalne izolacije Ukrajine, koja je od sticanja nezavisnosti bila "ruski čuvar evropskog tržišta gasa". Od 2017. godine, oko 40 odsto ukupne evropske potrošnje gasa obezbjeđivale su ruske kompanije preko ukrajinske teritorije, pri čemu su tranzitne naknade donijele Kijevu od dvije do tri milijarde dolara godišnje.

Prilika za pokazivanje mišića

Pored toga, tvrdi američka televizijska mreža, mnogi eksperti upozoravaju da je Sjeverni tok 2 prilika Rusiji za izgovor da poveća vojno prisustvo u Baltičkom moru, čak i da ga upotrijebi kao sredstvo za prenošenje vojnih informacija o kretanju brodova.

Dok SAD pripremaju zakon o kažnjavanju njemačkih i ruskih kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda ispod Baltika, ruska kompanija "Gasprom" je najavila postavljanje trećeg seta gasovoda.

"Ako kupci žele Sjeverni tok 3, mi ćemo ga izgraditi", rekao je novinarima u Moskvi, Dimitri Kandoga, portparol ruske gasne kompanije.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)