Računi za kontaminiranu naftu

Zapadni kupci obustavili isplate ruskim firmama

  • 20.05.2019. 14:16

Kompanije "Total" i "ENI" obustavile su isplate ruskim firmama koje su im prodale kontaminiranu naftu i saopštile da će platiti tek kada bude postignut dogovor o nadoknadi, rekli su trgovinski izvori.

Ovi izvori ocijenili su da se radi o najvećem poremećaju isporuke ruske nafte. 

Francuski i italijanski naftni giganti obavijestili su svoje snabdjevače, uključujući ruske firme "Rosnjeft" i "Surgut" da su spremne da izvrše uplate kada bude jasna razmjera štete i da će platiti čistu naftu kada isporuke budu nastavljene, dodali su izvori. 

"Zašto bi iko platio ovakvu naftu? Strogo uzevši, ovo i nije nafta, a niko u Rusiji nije u stanju da objasni jasno ko će platiti nadoknadu kome i kada", rekao je jedan ivor upućen u situaciju. 

Isplata miliona tona kontaminirane nafte, koja sedmicama stoji u cijevima naftovoda, trebalo da je bude obavljena 15. maja. 

Prodaja ovog energenta iz naftovoda "Družba" regulisana je ruskim zakonom, prema kojem uplata mora biti izvršena i ako kvalitet nije dobar. Potom se ulaže zahtjev za nadoknadu, čije razmatranje može potrajati mjesecima ili godinama. 

Ruski proizvođači već su platili ruskoj državi poreze, uključujući izvozne takse i rudnu rentu za naftu prodatu u aprilu. 

Bjelorusija je procijenila da je kontaminirano oko devet miliona barela, što, prema sadašnjim cijenama, vrijedi više od 500 miliona dolara.

Тагови: