Otovoren sajam turizma u Beogradu

Zajedničkim projektima unaprijediti saradnju Srbije i Republike Srpske 

  • 21.02.2019. 19:35

Pod kupole Beogradskog sajma sjatilo se više od 650 izlagača - nacionalnih turističkih organizacija, turističkih agencija, avio kompanija, turoperatera iz 38 zemalja, kako bi prestavili najbolje od turističke ponude svojih zemalja.  

Srbija je u 2018. godini ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, što je bio rekord, izjednačila je broj domaćih i stranih turista, i šesta je u Evropi po broju dolazaka. Najposjećeniji su bili Beograd, Novi Sad, banje, planinski centri. Ovogdišnji partner sajma je Bugarska, čiji je Plovdiv proglašen kulturnom prestonicom. Bugarska, kao i Srbija,  bilježi vrtoglav rast posjeta turista i prihoda od turizma. 

"Turizam je ključni sektor za ekonomiju Bugarske i ima udjel od 12 odsto u bruto društvenom proizvodu Bugarske. Prošle godine smo imali rekord kada nas je posjetilo 11,3 miliona turista, koji su ostvarili više od 13 miliona noćenja. Tržište Srbije nama je ključno u ostvarivanju ovih rezultata," rekla je Nikolin Gelkova. 

"Mi nećemo stati na ovome. Mi planiramo za ovu godinu da imamo 3,5 do 3,7 miliona gostiju. Da broj stranih turista bude između 1.900.000 i dva miliona, te magične brojke koji će posetiti Srbiju i očekujemo devizni priliv od milijardu i 700 miliona dolara," kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije. 

U borbu za turiste, došla je i Turistička organizacija Republike Srpske. Turističke organizacije Bijeljine i Zvornika predstavile su se gastronomskom ponudom. Sutra će se predstaviti Hercegovina, sa ponudom u Gradu Sunca, Hercegovačkom kućom. Boje Krajine braniće Banjaluka i Laktaši, sa lokalnim pivom i rakijama. Banje su nam na ovogodišnjem sajmu turizma glavni adut, i to sa razlogom.

"Zato što je Evropa ove godine proglasila godinu Banja i Svjetska turusitička organizacija, a mi u okviru grupacije banja imamo zaista osam predivnih i fenomenalinih banja, koje pored toga što pružaju vrhunske zdravstvne usluge imaju jako razvije taj segment velnesa, spa, a to je ono što privlači turiste," rekla je Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije Republike Srpske. 

Saradnja Srbije i Srpske u oblasti turizma je jako dobra i može biti unaprijeđena, realizacijom zajedničkih projekata u opštinama uz Drinu, rekla je Dragica Kovač, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, poslije sastanka sa ministrom Ljajićem. Turistička organizacija Republike Srpske i Turistička organizacija Srbije od ranije imaju platformu o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima, što im omogućava predstavljanje svojih prirodnih i kulturnih bogatstava.

Ovogodišnji Međunarodni sajam turizma organizuje se pod sloganom "Ljeto je bliže nego što mislite".
Prvi put na Sajmu turizma će se predstaviti Maldivi, a na sajam se vraćaju i ponovo nastupaju Indonezija i Kuba.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина