NSRS

Zaduženje od 150 miliona evra za drugu fazu koridora "5c"

13:06, 16.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Usvajanjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema EBRD za finansiranje Projekta Koridor "5c" - obilaznica Doboj Srpska bi trebalo da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge, navodi se u Prijedlogu o kojem raspravlja Narodna skupština Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je, obrazlažući u Narodnoj skupštini prijedlog ove odluke, rekla da je cilj projekta da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice auto-puta Koridor "5c" /faza dva/, dužine oko šest kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo dva /međuentitetska linija razgraničenja/, uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt. 

Ona je u vezi s tim navela da je riječ i o gradnji dva velika tunela Putnikovo brdo jedan i dva ukupne dužine veće od dva kilometra, mostu dužine oko 330 metara, te vijaduktu dužine oko 290 metara. Takođe, planirana je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara. 

Vidovićeva je dodala da su ova kreditna sredstva namijenjena za finansiranje radova na Koridoru - obilaznica Doboj, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge. 

Kreditna sredstva odobravaju se Srpskoj pod sljedećim uslovima - rok otplate je do 15 godina, a period odgađanja plaćanja je do tri godine i uračunat je u rok otplate. 

"Kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR plus jedan odsto. Otplata glavnice je polugodišnja, u 24 jednake rate, i to 15. maja i 15. novembra svake godine. Prvi datum otplate je 15. novembar 2022. godine, a posljednji datum 15. maj 2035. godine", rekla je Vidovićeva i dodala da je provizija na raspoloživa, a neiskorišćena sredstva 0,5 odsto godišnje, a jednokratna provizija jedan odsto ukupnog iznosa kredita. 

Ona je rekla da će se kreditna sredstva Srpska prenijeti Javnom preduzeću "Autoputevi Republike Srpske", na kreditnoj osnovi, pod istim uslovima, a Ministarstvo finansija i Ministarstvo saobraćaja i veza će sa tom firmom zaključiti ugovor kojim će se definisati namjena, uslovi, obezbjeđenje i način vraćanja odobrenih kreditnih sredstava. 

Projekat će realizovati Jedinica za implementaciju projekata u okviru "Autoputeva Republike Srpske", a planirani rok za realizaciju Projekta je 31. decembar 2022. godine. 

"Dio Koridora `5c` kroz Srpsku je dužine 46,6 kilometara i njegova ukupna vrijednost procijenjena je u iznosu od preko 500 miliona evra bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje. Ovo zaduženje od 150 miliona evra je apsolutno opravdano. Kada se zadužujete kod EBRD-a, znači da je utvrđena sigurnost i opravdanost projekta i da postoje garancije da će put biti izgrađen na najbolji način zbog čega treba podržati ovu odluku", rekla je Vidovićeva.