Privredna komora Republike Srpske

Za razvoj privrede formirati naučnoistraživački centar

  • 12.11.2018. 14:06

Privredna komora Republike Srpske predložila je formiranje naučnoistraživačkog centra koji bi bio isključivo u funkciji privrede, odnosno razvoja novih proizvoda i tehnologije čime bi bila povećana njena konkurentnost, izjavio je danas direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Pero Ćorić.

On je na šestom međunarodnom naučno-stručnom skupu o temi "Tehnološke inovacije - generator privrednog razvoja" u Banjaluci izrazio očekivanje da će Vlada Srpske prihvatiti ovu inicijativu prilikom izrade programa ekonomskih reformi za narednu godinu. 

"Privrednici su veoma zainteresovani za inovacije i težimo ka tome da iskoristimo potencijal naših fakulteta i da znanje bude pretočeno u privredna društva", rekao je Ćorić. 

On je naveo da su preduzeća u Srpskoj uglavnom mala i srednja i nisu u mogućnosti da sama kreiraju i finansiraju svoj razvoj i da opreme laboratorije. 

"Upravo bi tu trebalo napraviti sponu između nauke i privrede kako bismo imali kvalitetne proizvode, visoke tehnologije i obrazovane ljude. To je ono što i evropsku i svjetsku privredu vuče naprijed", naglasio je Ćorić. 

Prema njegovim riječima, za šesti skup "Tehnološke inovacije - generator privrednog razvoja", koji se održava svake dvije godine, prijavljena su 23 rada, te da je svake godine ovih radova sve manje. 

On je podsjetio da je Privredna komora organizovala nekoliko seminara kako bi domaćim preduzećima prezentovala praksu iz EU gdje je znanje stavljeno na prvo mjesto, a tehnološke inovacije u funkciju konkurentnosti preduzeća. 

"Cilj ovog skupa je da povežemo naučnu zajednicu i privredna društva i da kroz naučne radove koji su primjenjivi u privredi pokušamo povećati konkurentnost privrede, koja bi se na taj način bolje pozicionirala na tržištu", istakao je Ćorić. 

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić rekao je da je na dosadašnjih pet skupova prezentovano 170 radova 242 autora. 

"Pojedincci su realizovali svoje ideje, formirali preduzeća i zaposlili radnike i njihove ideje već godinama žive i doprinose razvoju privrede. Istakao bih vakuum presu Zvezdana Višta iz Doboja, vertikalnu turbinu Miroslava Tešića iz Kotor Varoša i destilator eteričnih ulja Mirka Dobrnjca iz Banjaluke", kaže Bajić. 

On je dodao da je praksa Saveza inovatora da jednom godišnje pozove inovatore da kandiduju svoje ideje i da autori dobiju podsticaje. 

Najbolji inovator u 2017. godini i direktor Virtuelnog naučno-istraživačkog instituta za primjenu prirodnih materijala u poljoprivredi i ishrani - Vinis Slavko Crnić predstavio je svoja tri patenta - bezglutensko pšenično, raževo i speltino brašno, ekološko mineralno đubrivo i vlatkovački sir. 

"Iz jedne zemlje vlada veliko interesovanje za sve moje proizvode. Insitut djeluje od 2012. godine i imamo više od 200 proizvoda, koji su inventivni, novi i od domaćih sirovina i materijala. Institut niko ne finansira i sva istraživanja finansiram sam. Sve što radimo je vrlo traženo. Uskoro otvaramo prvu pekoteku bezglutenskih peciva u Banjaluci. Pokušavamo biti korisni za ovo društvo", rekao je Crnić. 

Na skupu, koji su organizovali Privredna komora, Savez inovatora Republike Srpske i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, biće predstavljene inovacije iz iz mašinstva, građevinarstva, medicine, poljoprivrede i drugih oblasti.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.