Za otkup poljoprivrednih viškova Vlada obezbijedila pet miliona maraka

  • 08.08.2020. 19:34

Za otkup viškova u poljoprivredi Vlada Srpske i ministarstvo poljoprivrede obezbijediće pet miliona maraka. Tri miliona ide za otkup stočarskih viškova, a dva miliona maraka za otkup tržišnih viškova povrća u cilju zaštite domaće proizvodnje i stabilizacije tržišta.

"Nećemo dozvoliti da bilo šta od toga propadne, da bude bačeno ili da bude zaorano. To smo preuzeli obavezu i to ćemo uraditi. Ovo su dodatna sredstva u odnosu na onih 75 miliona koje izdvajamo za poljoprivredu", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Za otkup povrtlarskih viškova zainteresovane su tri velike prerađivačke firme, ali javljaju se i manji prerađivači, kaže predsjednik Vlade. U bijeljinskoj "Savi" kažu da su, zbog Vladine mjere, udvostručili planove. 

"Mi smo spremni da preradimo 8.000 tona voća i povrća sa područja Republike Srpske. Mislim da je to jedan ogroman iskorak ne samo u rješavanju tržišnih viškova nego i upošljavanju tržišnih kapaciteta u našoj fabrici, samim tim i u ostvarivanju radnih mjesta. Mi taj finalni proizvod znači izvozimo širom svijeta, u Dubai, u Njemačku, Švedsku, Kanadu, Sloveniju, Švajcarsku, naplaćujemo taj novac i potrošnja je u Republici Srpskoj", istakao je Sevo Filipović, direktor Kompanije "Sava" Bijeljina. 

Mi smo svoj dio posla odradili, kažu u Udruženju povrtlara. Pozdravljaju odluku Vlade. 

"Da su oni sada na potezu da spasu povrtare, da samo mjerama oni mogu doprinjeti da povrtari prežive ovu godinu da bi sljedeće godine ponovo mogli ući u proces proizvodnje", naglasio je Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske. 

Za interventi otkup tržišnih viškova u stočarstvu Ministarstva poljoprivrede javilo se 25  mesoprerađivača i klaoničara. Među njima je firma TDS iz Trebinja. 

"Sve što se odradi, korisno je, pogotovo za seljake, a i za nas, da bi se bar nešto konkurisalo tom uvoznom mesu. Međutim, sve je to vrlo teško. Mi imamo problem, Republika Srpska ne odlučuje o uvozu, onda jedino što možemo uraditi sa nekim podsticajima da napravimo pomak. Sve ostalo ide sa nivoa BiH", naglasio je Savo Tarana, firma TDS Trebinje. 

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača pozdravljaju potez Minsitarstva i želju da pomognu poljoprivrednicima, ali kažu da to nije trajno rješenje. Poručuju da se na nivou BiH pod hitno mora tražiti način da se uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje. 

"Moramo biti svijesni da interventni otkup samo gasi požar, da najveće koristi imaju otkupljivači junadi, a farmeri nikako. I da bez zajedničkog stava i djelovanja Savjeta ministara oko uvođenja zaštitinih mjera mi nećemo moći da napredujemo dalje i ponovo ćemo imati potrebu za interventim otkupom", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. 

Ministarstvo poljoprivrede će obajviti spisak uzgajivača junadi i svinja na svojoj internet stranici, kako bi ih mesoprerađivači mogli kontaktirati. Otkup traje do 30. oktobra. Povrtlari mogu direktno sa prerađivačima dogovoriti otkup svojih viškova. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?