Porez a nepokretnosti

Za osam mjeseci prikupljeno 19,2 miliona KM

  • 25.09.2018. 13:06

Poreska uprava Republike Srpske je u osam mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti prikupila 19,2 miliona KM, što je za 3,2 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Povećanje po osnovu poreza na nepokretnosti predstavlja zadovoljavajući trend naplate ove vrste prihoda koji isključivo pripada lokalnim zajednicama u Srpskoj, navedeno je u saopštenju Poreske uprave. 

U saopštenju su pozvani svi poreski obveznici poreza na nepokretnosti da izmire drugu ratu svoje obaveze po poreskom računu za ovu godinu, kao i eventualno još neizmirene iznose po osnovu poreza na nepokretnosti iz prethodnih godina. 

Poreska uprava podsjeća da je rok za uplatu druge rate do kompletnog iznosa najkasnije do 30. septembra. 

"S tim u vezi, naglašavamo da će svim vlasnicima nepokretnosti u Republici Srpskoj, koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti, iznos biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate", naglašeno je u saopštenju. 

Poreska uprava je pozvala i sve one koji još nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje identifikuju biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima će biti uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti. 

U saopštenju je istaknuto da će Poreska uprava intenzivirati aktivnosti na prinudnoj naplati ovog prihoda lokalnih zajednica koristeći sve zakonski raspoložive mjere - od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine, do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм