Marinko Umićević

Za izvoz robe u EU potrebno sprovesti "milion procedura"

  • 15.10.2018. 15:45

Tehnički direktor banjalučke fabrike obuće "Bema" Marinko Umićević rekao je da je za izvoz robe iz BiH na tržište EU neophodno sprovesti "milion procedura", dok s druge strane, luksuzna roba sa Zapada dolazi u BiH bez carina i naglasio da taj problem treba što prije riješiti.

Umićević je naveo da je BiH došla u takvu situaciju jer Hrvatska ni poslije ulaska u EU nije napustila Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja Centralne Evrope (CEFTA) i da je u regionalnu zonu slobodne trgovine uvukla i cijelu EU. 

"Zahvaljujući našim domaćim izdajnicima, Hrvatska ne samo da je ostala u CEFTA, nego je i cijela EU u nju ušla. Tako smo došli u situaciju da sva luksuzna roba koja dolazi sa Zapada nema carina. Cijela BiH je "na izvolite", a da bismo mi nešto izvezli, moramo proći "milion procedura"", istakao je Umićević. 

On je naveo da se Hrvatska žalila EU da njeni građani masovno kupuju cigarete i gorivo u BiH, zbog čega je Brisel automatski reagovao. 

"Cijene cigareta i goriva u BiH i Hrvatskoj su sada izjednačene, te građani Hrvatske više nemaju računa da ovdje kupuju, a novac ostaje u EU", naglasio je Umićević. 

On je istakao da je zbog toga i želio da bude kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH na opštim izborima, jer smatra da su potrebni ljudi iz privrede koji znaju da prepoznaju problem i da ga riješe.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)