Lara Džoana Džarvis

Za godinu dana uštedjela je 28.000 evra prateći ovih 5 pravila: Probajte i vi

  • 23.11.2020. 21:53

Lara Džoana Džarvis uštedjela je 28.000 evra (25.000 funti) tokom jedne godine držeći se jasnih pravila štednje. Ova supruga i majka, koja savjete kako da sačuvate novac deli na Jutjubu, ušteđevinu je uložila u prvu kuću koju će uskoro kupiti sa svojim mužem.

Njen suprug takođe je učestvovao u izazovu koji je trajao čitave godine. A kada su se privikli na pet jednostavnih pravila, izazov i nije bio toliko težak.  Za one koji su spremni da se odreknu sitnih luksuza kako bi postigli mnogo, Lara je otkrila male tajne štednje.

Čekaj 30 dana

- Živim po ovom pravilu. Kada sam odlučila da tokom 2019. ne kupujem ništa osim obaveznih potrepština, ovo mi je bilo prvo na umu.

- Ako nešto želim, sačekam 30 dana. Ako ga i poslije tog vremena želim, onda ga i kupim. Na ovaj način izbjegla sam kompulsivnu kupovinu. Često se dešava da nešto pazarimo, a da nismo prethodno dobro razmislili.

Plan obroka

- Radila sam nekada stvari naopačke - pogledam šta već imam od sastojaka, pa onda odlučim koji ću recept da spremam. Moja kupovina svodila se na to šta već imamo i šta ćemo toga dana jesti. Troškove za hranu smanjila sam na taj način na pola - kaže Lara.

Koristite gotovinu

- Keš je mnogo efektniji nego kartice ili plaćanje preko telefona. Zbog ovih zamjena novac gubi važnost i mnogo ga je lakše potrošiti.

Kada vam se odjeća sviđa, slikajte je

- Za ljude koji vole da nose lijepe stvari postoji jedno pravilo. Slikajte se kada vam se sviđa ono što ste obukli.

- Kad vam se god učini da nemate šta da obučete, možete pogledati slike već određenih kombinacija iz vašeg ormara. I odabrati isti taj izgled.

Uvijek znajte zašto

- Kada smo se odlučili na ovaj vid štednje, znali smo zbog čega. I zato nam je bilo lakše da kažemo "ne" kada su nas prijatelji zvali da izađemo ili kada bismo poželjeli da kupimo nešto.

- Morate da znate za šta štedite! Zapišite to i uvijek imajte na umu. I čestitajte samim sebi. Proslavite male pobjede koje dolaze usput i uvijek imajte na umu svoj krajnji cilj, inače ćete se izgubiti usput - savjetuje Lara.