Poslovni forum

Vučić pozvao turske investitore da dodatno ulažu u Srbiju

19:18, 07.10.2019.
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas turske investitore da dodatno ulažu u Srbiju, a srpske privrednike da investiraju u Turskoj.

Vučić je pozvao turske privrednike da investiraju u srpske banje, koje su, kaže, vrhunske.

On je rekao da u Srbiji ima mnogo mjesta koja su gotovo zaboravljena i naveo Lebane, koje je 1991. godine imalo 29.000 stanovnika, a danas svega 17.000.

"To mesto bi potpuno umrlo da tamo nije bilo turskog investitora. Isti slučaj je sa Vladičinim Hanom, Krupnjom, Malim Zvornikom i mnogim drugim mestima u koje je malo ko želeo da investira", rekao je Vučić, obraćajući se na Poslovnom forumu Srbija-Turska u Beogradu.

Vučić je pozvao Srbe da investiraju u Tursku, navodeći da je BDP po glavi stanovnika u Turskoj kada je predsjednik Redžep Tajip Erdogan došao na vlast iznosio 3.500 dolara, a on ga je "doveo" na 11.000.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsjednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, otvarajući poslovni forum, ocijenili su da će otvaranje industrijske zone iz Istanbula u blizini Beograda dati novi impuls ekonomskim odnosima dvije zemlje.

"Radimo na dovođenju velike industrijske zone iz Istanbula sa 16 fabrika u blizini Beograda", rekao je Čadež.

ERDOGAN: CILJ TRGOVINSKA RAZMJENA OD PET MILIJARDI DOLARA

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je kratkoročni cilj da trgovinska razmjena sa Srbijom dostigne dvije milijarde dolara, a dugoročni da se ta suma poveća na pet milijardi.

"Srbija ima velike mogućnosti za naše investitore, jer se nalazi u centru Balkana, ima dobro poslovno okruženje, kvalitetnu radnu snagu i podsticaje", rekao je Erdogan, obraćajući se na Poslovnom forumu Srbija-Turska u Beogradu.

Podsjetivši da je trgovinska razmjena od 2010, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, porasla 200 odsto, Erdogan je istakao da je u 2018. godini, koja je bila rekordna, trgovinska razmjena bila 1,2 milijarde dolara, a tokom osam mjeseci ove godine 890 miliona dolara.

"Ove godine smatram da ćemo prevazići prošlogodišnji rekord", rekao je Erdogan.

On je podsjetio i da je danas u Beogradu razmijenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma iz različitih oblasti - bezbjednosti, policije, nauke, vojne saradnje i privrede.

Erdogan je istakao da turske kompanije u Srbiji zapošljavaju 8.000 ljudi i to u mnogim sektorima - tekstilnoj oblasti, automobilskoj, bankarstvu i drugim.

Navodeći da u Srbiji posluje 800 turskih kompanija, Erdogan je naglasio da je obim investicija 2018. godini iznosio 200 miliona dolara, a da je 2011. godine bio milion dolara.

On očekuje da će napredovati i saradnja u oblasti građevinarstva, navodeći da će turski građevinari svoje bogato iskustvo prenijeti Srbiji i da će se uključiti u infrastrukturne projekte.

"Već imaju 17 projekata sa 395 miliona dolara, a 15 tih projekata započeto je 2018. godine, što je važna referenca", naveo je turski predsjednik.

On je naglasio da je turizam jedna od najperspektivnijih oblasti za saradnju i naveo podatak da je broj srpskih turista u Turskoj porastao za 53 odsto, odnosno da ih je prošle godine bilo 225.000, dok je u Srbiji bilo 97.000 turskih turista.