Za 12 odsto

VOZAČI OVO ĆE VAS KOŠTATI: Poskupljuje putarina

  • 04.06.2019. 11:12

Vlada Republike Srbije predložila je poskupljenje putarina od 12 procenata. Viša cijena primenjivaće se kada poslanici Skupštine Srbije usvoje Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Taj prijedlog Vlada Republike Srbije usvojila je na posljednjoj sjednici i uputila u Skupštinu Srbije po hitnom postupku. 

U obrazloženju Prijedloga navodi se da je trenutna visina putarina niža od realne vrijednosti i da je posljednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine. Tada je putarina povećana deset odsto u odnosu na prethodni cjenovnik.

Prije toga iznos putarine nije povećavan od 2009. godine.

U Prijedlogu zakona se ističe da su cijene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje autoputeva i ostalih puteva u znatnoj mjeri povećane u odnosu na 2017. godinu. U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cijenu putarine po pređenom kilometru, navodi se.

Povećanjem prihoda od putarine obezbijediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže, stoji u obrazloženju.

Procjena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto u 2019. godini prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Putarina od Novog Sada do Beograda po novom cjenovniku koštaće 235 dinara, umjesto dosadašnjih 210. Od Beograda do Subotice, umjesto 560 koštaće 627 dinara, prenosi Blic.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.