Dramatičan pad prodaje

Volkswagen vozi u rikverc

08:32, 11.10.2018.
Thumbnail
Prodaja "Volkswagena" je u septembru pala gotovo 20 odsto zbog novih emisijskih standarda u Evropi i nesigurnosti korisnika nakon američkokineskog trgovinskog rata.

Prema podacima "Financial Timesa", evropske isporuke su pale za 42,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 91.100 vozila.

Od septembra, svi automobili koji se prodaju u EU, kao i u Švajcarskoj, Turskoj, Norveškoj i Islandu, moraju ispuniti novi WLTP standard. Ova nova regulativa, zvanično nazvana "Globalna procedura za ispitivanje vozila", uvedena je širom Evrope kao posljedica dizel skandala, a cilj je obezbijediti da rezultati ispitivanja emisija budu bliži stvarnim.

Novi stroži standardi za emisije ugljendioksida stvorili su teškoće za proizvođače automobila, jer kompanije moraju testirati sve modele automobila koje prodaju. Ranije ove godine, "Volkswagen" je procijenio troškove sertifikacije u novoj proceduri od preko milijardu evra.

Manja prodaja u Evropi izazvala je pad od 18,3 odsto u globalnim isporukama prošlog mjeseca na 485 hiljada automobila. Na domaćem tržištu VWa Njemačkoj pad je bio "ogroman", komentarisali su predstavnici kompanije. Isporuke su pale za 47,1 odsto na 23.300 vozila.

"Pad u septembru je bio neuspjeh, ali smo to očekivali nakon rekordnog ljeta", kazao je šef prodaje Jirgen Stakman. "Osjetili smo efekat prelaska na nove emisije u oktobru, ali očekujemo rast od novembra", dodao je on.

Isporuke u Kini takođe su pale za 10,5 odsto na 277.800 vozila zbog "velike nesigurnosti među korisnicima u zemlji kao rezultat kontinuiranog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama".

U petak će "VW Group" objaviti zvanične podatke o učinku za svih 12 brendova, uključujući "Porsche", "Seat" i "Škodu". Najprofitabilniji brend grupe  "Audi", pao je 56 procenata u Evropi prošlog mjeseca.