Izvoz na tržište EU

Voće i povrće propada na granici

  • 10.07.2020. 19:24

Voćari i povrtlari koji ovih dana beru voće i povrće za izvoz na tržište EU, su na mukama. Zbog uredbe EU od prošle godine, sva roba biljnog porijekla kontroliše se kroz fitosanitarni sertifikat.

Hrvatska se prilagodila, i umjesto četiri granična prelaza, odredila je dva - Gradišku i Metković sa osmočasovnim radnim vremenom, pojašnjavaju u Udruženju voćara RS. 

"EU je tim direktvo naredila ostalim zemljama članicama da kontrolišu fitosanitrane serifiakte izvan EU. Ima posebana program u kome oni evidentiraju, naše fitosanitarne sertifikate, njihovo je samo da unesu u  program i to je to. Ali im je radno vrijeme kratko i pitanje je da li oni mogu recimo u tih osam sati da obrade 20 ili 30 kamiona koliko možda bude bilo šljive. Možda će biti 50", kaže Darko Milošević, predsjednik Upravnog odbora udruženja voćara RS.  

Voćari kažu i da je problem što hrvatska fitosanitarna služba ne radi vikendom, pa se dešava da kamioni na granici čekaju do ponedjeljka - dok utovareno voće i povrće gubi na kvalitetu i propada, što je kažu nedopustivo.

"Mi smo prvenstveno izvoznici šljive i borimo se za šljivu. Fitosanitarni sertifikat je obavezan za svo voće i povrće iz BiH. Tako da su svi koji budu izvozili recimo papriku ili krastavac kornišon ili sve ono što je obvezno biti u istoj poziciji kao i mi, svi će imati čekanje što će stvoriti gužvu na granici i smanjen protok robe", kaže Milošević. 

O ovom  problemu u Sarajevu su razgovarali ministri poljoprivrede Republike Srpske i Federacije sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. Hitno će pisati hrvatskoj strani.

"Dogovoreno je da se uputi hitna urgencija hrvatskoj strani o potrebi produženja radnog vremena na postojećim graničnim prelazima otvorenim za promet robe koja podliježe fitosanitarnom nadzoru, te otvaranju dodatnog graničnog prelaza za izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište zemalja EU."

Voćari kažu da bi trebalo naći trajno rješenje. Najbolje bi bilo kažu da fitosanitarne službe rade 24h, jer za koji dan imaće pune ruke posla - dospijeće breskve, kruške, različito povrće. Takav rad omogućio bi ima robu isporuče navrijeme, ugovorenog kvaliteta. 

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм