Amir Gros Kabiri

Vlasnik Hapoel Tel Aviva planira kupovinu Aluminija?

  • 06.08.2019. 14:29

Fondacija M.T. Abraham, koju vodi Amir Gros Kabiri, preduzetnik i vlasnik fudbalskog kluba Hapoel iz Tel Aviva, novi je potencijalni kupac Aluminija.

Ta fabrika prekinula je proizvodnju zbog nagomilanih gubitaka i nerentabilnog poslovanja.

Citirajući neimenovani izvor iz Vlade Federacije BiH, u čijem je vlasništvu 44 odsto udjela u Aluminiju, list tvrdi kako su predstavnici fondacije, čije je sjedište u Parizu, u tajnosti prošle nedjelje boravili u Sarajevu gdje su se sastali s predsjednikom federalne vlade Fadilom Novalićem i pri tom potvrdili kako su zainteresovani za ulaganje u mostarsku fabriku.

Navodno su zatražili da im iz uprave Aluminija dostave podatke o poslovanju.

"Za sada se ne može precizno utvrditi koliko ozbiljno su zainteresovani za ulazak u Aluminij i jesu li zaista ozbiljan potencijalni strateški partner koji može ponuditi konkretan plan za izlazak mostarskog preduzeća iz teške krize, ili je možda riječ o kompaniji koja, poput švajcarskog Glencorea, želi brzi profit i jeftiniju struju“, kazao je za Avaz neimenovani službenik entitetske vlade.

Neobično je da se o M.T. Abraham-u na njihovim nalozima na društvenim mrežama može vidjeti kako je njihova misija prije svega promovisanje kulture s naglaskom na impresionističku i savremenu umjetnost.

Istovremeno stoji kako fondacija djeluje u saradnji s kineskom industrijskom kompanijom China Machinery Engineering Corporation, a zapravo je ona ta koja ima bogato iskustvo u oblasti energetike i ima razgranate poslove po Evropi i svijetu.

U Vladi Federacije BiH planiraju nastavak pregovora s kompanijom WAQT Trade LLC iz Dubaija koja je ranije pokazala interesovanje za preuzimanje Aluminija odnosno kupovinu 44 odsto državnog vlasničkog udjela i još 44 odsto vlasništva koji je u rukama malih dioničara.

Preostalih 12 odsto u vlasništvu je hrvatske vlade.

I dalje je nepoznato kakvo je tačno finansijsko stanje u Aluminiju nakon što je prije nešto više od mjesec dana u njemu prisilno prekinuta proizvodnja, jer je kompanija ostala bez novca za nabavku električne energije.

Vlada u Sarajevu i dalje čeka izvještaj o poslovanju Aluminija za prvih šest mjeseci ove godine, a u međuvremenu je naloženo federalnoj Finansijskoj policiji i inspektorima Poreske uprave da provjere sve sumnje o navodnim nezakonitim finansijskim transakcijama u mostarskoj kompaniji.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.