Ne šteti Republici Srpskoj

Vlada Srpske pristala da se dio nadležnosti za gas prenese na nivo BiH

  • 23.07.2019. 19:22

Vlada Republike Srpske pristala je da se dio nadležnosti za gas prenese na nivo BiH, i to u Prednacrtu zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa u BiH. Tako bi se, pojašnjavaju u Ministarstvu energetike Republike Srpske, praktično stvorili uslovi trećeg paketa Energetske zajednice za reforme i dalju saradnju BiH sa regionom u energetskom sektoru.

Ipak, činjenica je da se još čeka saglasnost FBiH, koja se do sada protivila takvom zakonskom rješenju.

Ministar energetike Republike Srpske, Petar Đokić za ATV kaže da prenos nadležnosti na BH nivo, u ovom slučaju, ne može štetiti Republici Srpskoj. Prednacrtom je predviđeno da Državna regulatorna komisija za energetiku BiH donosi metodologiju za utvrđivanje tarifa koje se primjenjuju za transport gasa, dok entiteti donose tarife i utvrđuju tarifne stavove. 

"U jednom dijelu, realno, mi dajemo dodatna ovlašćenja Državnoj regulatornoj komisiji, takozvanoj DERK, koja bi imala jednu dodatnu ulogu koju do sada nije imala, ali sve ostale nadležnosti u pogledu definisanja oblasti energetike ostaju u nadležnosti entiteta, kako je to izvorno Dejtonskim sporazumom i Ustavnom BiH i utvrđeno", 
kaže Đokić.

Usvajanje takvog zakona na BH-nivou jeste i osnovna obaveza koju je Energetska zajednica zadala BiH, ali i izricala sankcije zbog neispunjavanja Ugovora sa Energetskom zajednicom. Iako je usklađivanje zakona i unutrašnje opredjeljenje BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu, Mirko Šarović danas poručuje da je jasno da BiH kasni sa ispunjavanjem uslova, zbog čega se više puta borila protiv sankcija Energetske zajednice, koje su uslovno suspendovane. 

A mogla bi još da čeka, i to zbog federalnih vlasti. 

"Na potezu je Federacija BiH, možda sam vas malo iznenadio. Znači, Republika Srpska je dala svoju saglasnost sa tim prijedlogom zakona, Federacija još ne. Ja sam prije nekoliko dana imao sastanak sa predsjednikom Vlade Novalićem i sa ministrom Džindićem na kojem sam tražio. Rekao sam – evo vidite, Republika Srpska je dala saglasnost na taj zakon, vi ste sada na potezu i vidjećemo kakav će njihov odgovor da bude", rekao je Šarović.

BiH je članica Energetske zajednice od 2006. godine, otkada se i  obavezala da će domaće  zakonodavstvo uskladiti sa zakonodavstvom Energetske zajednice. Takav potez omogućio bi BiH i pristup različitim fondovima, poput platforme za zapadni Balkan, ali i svim fondovima Evropske unije kroz pretpristupne fondove. 

Тагови: