Vlada Srpske pripremila mjere protiv uticaja korona virusa na privredu

  • 14.03.2020. 19:13

Odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza za prošlu godinu do 30. juna, hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u prošloj godini, tromjesečni moratorij na otplatu kredita IRB-a za privredne subjekte - sve su to mjere za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredu u Srpskoj. Pozdravljamo predložene mjere Vlade, kažu u najvećoj stranci u Srpskoj. Vlada treba da obezbijedi sveobuhvatno snabdijevanje tržišta robom široke potrošnje i medicinskim sredstavima - poručuje predsjednik SNSD-a.

"Ono što je veoma važno, da je neophodno da nadležni organi u Republici Srpskoj, dakle svi, danonoćno preduzmu sve neophodne mjere u pogledu održavanja stabilnosti tržišta roba široke potrošnje i medicinskih sredstava, i da je u tom pogledu neophodno da Vlada razmotri i ograniči marže i smanji mogućnost povećanja, ili što narod kaže "divljanje cijena", kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Vlada može da reaguje ako cijene "podivljaju", uvjerava ministarka trgovine i turizma. Situacija na tržištu je, kaže, uredna, nema potrebe za stvaranjem zaliha. Trgovci su spremni da odgovore potrebama tržišta.

"Naravno, postoji strah ljudi od nerazumnog i neopravdanog povećanja cijena životnih namirnica. Naravno, i u tom slučaju Vlada ima svoje mehanizme i mjere kojima može da utiče", kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

U Udruženju ekonomista SWOT kažu da su zadovoljni mjerama. Očekuju da će krizom najviše biti pogođeni prerađivačka industrija, turizam, preduzeća za transport. Komercijalne banke bi, smatraju, trebalo da nađu zajednički jezik sa privrednicima i daju određeni grejs period za kredite.

"U ovom trenutku, i Vlada i većina lokalnih zajednica imaju fiskalni kapacitet za dodatno zaduživanje, mi bi ovdje apostrofirali vezano za zaduženje Vlada entiteta, da je u ovim trenucima sasvim primjereno izdavanje trezorskih zapisa, znači to su kratkoročna zaduženja koja pomažu prevladavanju nelikvidnosti, s druge strane bankarski sektor ima jako puno sredstava koje čeka da plasira", Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT.

Mjere Vlade su pozdravili i poslodavci. Prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Saša Trivić, smatra da je važno što je Vladin Štab uvažio zahtjeve poslovne zajednice kako bi bile ublažene štetne posljedice za privredne subjekte. "Elektroprivreda Republike Srpske" je izdala uputstva za više od 10.000 radnika ovog holdinga o hitnom postupanju zbog virusa korona, a među njima su zabrana svih službenih putovanja, kao i da se radnicima, kojima priroda posla to dozvoljava, omogućava da rade od kuće.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина