Petar Đokić obećava

Vlada RS neće dozvoliti ugrožavanje proizvodnje u RiTE Gacko

  • 18.07.2018. 19:41

Uglja ponovo ponestaje gatačkom gigantu a sve zbog papirologije i neusklađenih Zakona na nivou BiH. Pomoći ćemo da se ovaj gorući problem RiTE Gacko riješi što prije obećava minisatar Petar Đokić.

Čelnici gatačkog giganta kažu da mogu izdržati još malo.

"Ako se ne riješi problem sa otkrivkom može doći do prekida rada TE Gacko. Mi sada imamo do remonta obezbjeđene količine uglja i imaćemo za još jedan period ali mi ćemo da riješimo ove probleme uz podršku ministarstva i Vlade", rekao je Miodrag Šešlija, generalni direktor RiTE Gacko.

Problem je kod otkrivke uglja za koju je Gačanima potrebna pomoć u mehanizaciji. Više puta su raspisivali tendere da pronađu nekoga ko može to da radi. Tendere je obarala Kancelarija za žalbe iz Sarajeva pa ovi problemi traju mjesecima. Za sve je kriv loš Zakon o javnim nabavkama, siguran je ministar Đokić.

"Mi imamo zakon koji ne štiti javni interes i primjenom toga zakona i kroz prethodni period i ovaj objekat a i neki drugi, neka druga javna preduzeća oštećena su i naložene su im procedure koje na kraju donose negativne efekte po javni interes", rekao je Petar Đokić, ministar industrije enrgetike i rudarstva RS.

Iako su, kažu Gačani, ispoštovali sve procedure dosta toga im ne ide na ruku. Tražili su i pomoć državnog Suda ali ni tamo ne štima sve kako treba.

"U rješavanju upravnih postupaka koje trenutno provodi RiTE Gacko imamo višemjesečno rješavanje upravnih sporova a u pravili bi trebalo riješiti takve sporove u periodu od 30 dana da bi se mogle nastaviti aktivnosti. To Sud BiH ne radi i mi zbog toga imamo problem", izjavio je Đokić.

Osim pomoći u problemu otkrivke, ministar Petar Đokić čelnicima gatačkog giganta obećao je pomoć i u rješavanju drugih problema. Ministar je pohvalio rad novog menadžmenta RiTE Gacko i ponovio da sve ide po planu kada je u pitanju izgradnje TE Gacko 2.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)