Vlada Republike Srpske planira novi način otkupa domaćih proizvoda

  • 15.07.2020. 19:15

Vlada Republike Srpske planira novi način otkupa domaćih proizvoda. On podrazumijeva da će bolnice, studentski i đački domovi, javna preduzeća koja u svom sastavu imaju restorane, odnosno sve javne institucije Republike Srpske morati koristiti isključivo domaću hranu.

Nećemo dopustiti da se voće, povrće i meso uvoze, a da domaća proizvodnja postane višak, poručuje ministar poljoprivrede Boris Pašalić. 

"Zaista smo stimulisali naše stanovništvo da ove godine posiju više nego što je uobičajeno i u tome smo uspjeli i jako smo zadovoljni zbog toga. Sada ne možemo da dozvolimo da se uvoze povrće i voće iz drugih zemlja, a da naše ostane neutrošeno. U tom smislu bilo je izmjena u Zakonu o javnim nabavkama BiH gdje se definiše dodatni broj bodova za domaće proizvode, a s druge strane mi ćemo učiniti sve naše institucije prvenstveno kupuju domaću hranu", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. 

Mislilo se i na domaća preduzeća koja nisu direktno pogođena pandemijom virusa korona, ali koja ipak trpe posljedice. Odluku Vlade da će za 2.800 firmi biti isplaćeno 13,6 miliona maraka pomoći, iz Privredne komore dočekuju raširenih ruku. Kolika sredstva će koje preduzeće dobiti zavisi od obima gubitaka i broja zaposlenih. 

"Usvojen je pravilnik po kome su preduzeća mogla ući u kriterijum samo ako su imala preko 20 odsto manja prometa u aprilu, a u odnosu na prva četiri mjeseca 2019. godine i ta preduzeća su u tom obimu i dobijala određena sredstva", istakao je Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske. 

Osim što radi na umanjenju štete prouzrokovane pandemijom virusa, Vlada Srpske radi i na pripremama za jesen koja bi mogla donijeti pogoršanje situacije. Odlučeno je da iz Kompenzacionog fonda bude izdvojeno milion i trista hiljada maraka kako bi stara zgrada hirurgije bila pretvorena u kovid bolnicu. 

Sanacijom i adaptacijom stara zgrada hirurgije u Banjaluci dobija potpuno novu namjenu. 350 kreveta u kojima će se liječiti pacijenti zaraženi kovidom 19. 

Za ovu namjenu biće raspisan javni poziv, poručio je premijer Radovan Višković. Plan je da u sklopu nove kovid bolnice budu uvršteni svi sadržaji koje jedan takav objekat zahtjeva.