Predsjednik Vlade

Višković: Očekujem da bude prihvaćen prijedlog da cijena struje bude 53 evra za sve privrednike

  • Извор: СРНА
  • 30.12.2021. 22:08

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da "Elektroprivreda Srpske" prihvati njegov prijedlog da cijena električne energije za sve privrednike bude 53 evra.

Višković je rekao da, kao predsjednik Vlade nema ovlaštenja da donosi odluke o tome, ali da mu je cilj da posreduje između "Elektroprivrede Srpske" i privrednika radi pronalaska najboljeg zajedničkog rješenja.

"Ono što je ponuđeno od `Elektroprivrede Srpske` ugostiteljima i hotelijerima nije održivo i smatram da treba da se dogovore šta je prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu", rekao je Višković za RTRS.

On je dodao da nije popularno povećavati cijenu struje, ali da treba imati na umu da će i sa povećanjem ova cijena opet biti mnogo niža nego u Federaciji BiH.

Višković je istakao da su ekonomski pokazatelji u Srpskoj u ovoj godini jedni od najboljih i da imaju tendenciju rasta, te da će na njih pozitivno uticati i očekivani investicioni ciklus u 2022. godini od dvije milijarde KM.

On je rekao da je ova godina bila povoljnija u odnosu na prethodnu, te da je to rezultat dobro koordinisanih ekonomskih mjera koje je Vlada Srpske donijela kako bi sanirala posljedice pandemije virusa korona.

"Minimalna plata u Republici Srpskoj će pratiti onu u okruženju, prvenstveno u Srbiji", rekao je Višković.

Višković je istakao da će Vlada Srpske nastaviti da brine o osjetljivim kategorijama, kao što su penzioneri, kojima će biti povećavana penzija i u narednoj godini.

"Od 1. januara u budžetu idemo i sa povećanjem izdataka za mjesečne boračke dodatke, te invalidnine", rekao je Višković.

On je podsjetio da se Vlada Srpske odrekla oko 80 miliona KM za narednu godinu, kako bi svim radnicima i u javnom i u realnom sektoru bila povećana plata.

Višković je rekao da Vlada očekuje da se i poslodavci odreknu dijela svojih prihoda, kako bi dodatno povećali plate radnicima i tako ih zadržali na ovim prostorima.

On je napomenuo da se u Srpskoj očekuje investicioni ciklus u narednoj godini od dvije milijarde KM, što se odnosi na realizaciju infrastrukturnih i energetskih projekata.

"To daje za pravo da će naša ekonomija imati velike benefite od toga, što će pozitivno uticati i na ekonomske pokazatelje u Srpskoj", rekao je Višković.

On je pozvao sve građane Republike Srpske da daju svoj doprinos obilježavanju 9. januara, Dana Republike.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.