Od 1. jula

Višković: Mnogi poslodavaci se spremaju za povećanje plata radnicima

  • 23.06.2019. 09:55

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se od 1. jula, kada stupa na snagu Zakon o podsticajima u privredi, veliki broj poslodavaca sprema za povećanje plata radnicima.

On je istakao da će poslodovci u realnom sektoru koji radnicima od 1. jula povećaju plate, dobiti povrat od 30 ili 70 odsto novca na doprinose uplaćene za to povećanje. 

"Napravljena je podjela na dvije grupe. U prvoj su poslodavci kod kojih radnik ima platu od 450 do 550 KM i za svaki rast plate vratiće im se 30 odsto, a kod poslodavaca kod kojih je radnik imao platu 1.000 KM i od jula dobije povećanje plate od 100 KM, vratiće mu se 70 odsto od doprinosa ulaćenih za to povećanje", rekao je Višković za beogradsku "Politiku". 

On je istakao da Vlada Srpske kroz rasterećenje poreza i doprinosa poslodavcima pokušava da poveća plate u realnom sektoru kako bi, koliko je to moguće, zadržali ljude u Srpskoj. 

"Poslodavac ovim mjerama sam sebi može da smanji zbirnu stopu poreza i dorinosa, pa na primjer, ako poveća platu radnicima duplo, njegovi porezi i doprinosi biće 30 odsto, umjesto sadašnjih 60 odsto", rekao je Višković. 

On je naglasio da je ovo privremena mjera i da je cilj, kada se obezbijedi veći priliv sredstava u budžet, da se smanje zbirne stope, koje bi 2021. mogle iznositi 50 odsto. 

"U Republici Srpskoj trenutnio radi 267.000 ljudi, što je najveći broj otkako se vodi ova evidencija. Iako je stopa nezaposlenosti u Srpskoj spala sa 28 na 18 odsto, netačno je da je broj na birou za zapošljavanje manji samo usljed odlazaka", rekao je Višković. 

On kaže da će kroz Zakon o podsticajima, svi privrednici iz Srbije koji žele da investiraju u Srpskoj imati podsticaje kao što sada imaju privrednici iz NJemačke koji dolaze u Srbiju. 

"Namjera je da u Srpskoj bude otvoreno što više proizvodnih pogona i u tom smislu mnogo računamo na Srbiju. Napravili smo zakonski okvir kako bismo privredne korporacije stimulisali na ulaganje u Republiku Srpsku", rekao je Višković. 

Govoreći o investicijama koje očekuje u Srpskoj, Višković je rekao da je u Austriji dogovoreno da se neki pogoni iz Rumunije presele u Republiku Srspku. 

"U okolini Bijeljine pogoni auto-industrije se doseljavaju iz Poljske. Iz Hrvatske pogon konfekcije se seli u Bijeljinu. Imamo najavu značajne proizvodnje u Srpcu. Predstoje i razgovi u Štutgartu", rekao je on. 

Premijer Srpske najavljuje i aktivnosti usmjerene ka vraćanju jednog dijela predstavništava srpskih brendova iz Federacije BiH /FBiH/ u Srpsku, ali bez miješanja politike u privredu ili namjere da se utiče da neko radi na svoju poslovnu štetu. 

"Ako neka kompanija iz Srbije na teritoriju Republike Srpske plasira 80 odsto proizvodnje, a 20 odsto u FBiH, a pritom sve poreze plaća u drugom entitetu jer su tamo registrovani. Želimo da otvorimo tu temu", rekao je Višković i dodao da neke kompanije iz Srbije već vraćaju sjedište u Republiku Srpsku. 

Višković je rekao da Srpska u narednih 10 godina namjerava da izgradi nove energetske objekte od blizu hiljadu megavata i da postane značaj izvoznik struje.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)