Zavod za statistiku

Više dolazaka i noćenja stranih turista

  • 03.05.2019. 12:25

Republiku Srpsku je u prvom kvartalu ove godine posjetilo 77.738 turista, što je za 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a povećan je i broj noćenja za 6,1 odsto, koji je iznosio 223.237, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja 35.907 domaćih gostiju ostvarilo je 82.918 noćenja, dok je 41.831 strani turista ostvario 140.319 noćenja.

Broj noćenja koje su ostvarili domaći gosti u prvom kvartalu ove godine manji je za jedan odsto nego u uporednom periodu, dok je broj noćenja koja su ostvarili strani turisti veći za 10,8 odsto.

U prvom kvartalu ove godine najveći broj noćenja, 30.982 domaći turisti su ostvarili u takozvanim ostalim turističkim mjestima, dok su strani turisti najviše noćenja ostvarili u smještajima na planinama, skoro 60.000 noćenja.

Najveći broj noćenja od stranih turista ostvarili su gosti iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da su ovakvi podaci očekivani i da već godinama Srpska bilježi značajnu posjetu, ali i broj noćenja stranih turista u smještajima na planinama, sa dvocifrenim procentualnim skokom za prva tri mjeseca ove godine u odnosu na taj lanjski period.

"Uglavnom su to turisti iz okruženja kojima su poznate domaće planinske destinacije i njihova ponuda, ali registrovani su i turisti iz zemalja sa tradicionalo razvijenim planinskim turizmom zbog povoljnih cijena za istu ili sličnu ponudu", naveo je Markićević.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!