Ministar finansija u Vladi Republike Srpske

Vidović: Sredstva od MMF-a biće uložena u zdravstvo i privredu

  • 03.06.2020. 20:42

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović, istakla je gostujući u Dnevniku RTRS-a da je resorno ministarstvo kao odgovor na prvi udar virusa korona na privredu planiralo da za mart, april i maj mjesec izdvoji 120 miliona KM za poreze i doprinose, minimalne plate i novac za one privredne subjekte koji su radili tokom pandemije ali su imali značajno smanjenje prihoda.

"Isplatili smo doprinose za mjesec mart u iznosu preko 17 miliona KM. Takođe, do nanašnjeg dana uplatili smo za 25.000 radnika 20 miliona KM, sa dodatnih tri miliona KM koji su danas trebali biti uplaćeni. Uplate se odvijaju onom dinamikom kako nama pristižu obrađeni predmeti. Svi predmeti koji su tačni, koji su obrađeni, biće na kraju i isplaćeni. Ponovo molim sve privredne subjekte da uredno popune podatke za svoje radnike da bi im plata mogla biti isplaćena", rekla je Vidovićeva.

Pominjući zakonsku uredbu za radnike i poslodavce koji su imali smanjen obim posla, Vidovićeva je navela da tu uredbu radi Ministarstvo privrede. Ona bi u kratkom roku trebalo da bude razmatrana na UO Kompenzacionog fonda iz koga se dijele sredstva, nakon čega bi Vlada Srpske tu istu uredbu trebalo da usvoji.

"Po usvajanju uredbe, svi prispjeli zahtjevi će biti pregledani i izvršiće se isplata na žiro-račune tih kompanija", istakla je Vidovićeva.

Konstatujući da trenutna kriza, za razliku od prethodne dvije iz 1933. i 2009. godine, nije uticala na finansijski sektor koji bi trebalo da adkvatno odgovori na nju i da pomogne privredi, Vidovićeva je istakla da su nakon isplata planirali da IRB ponudi kredite privrednicima sa smanjenom kreditnom stopom od 0,5 odsto.

"I pored ovoga, ulažemo 25 miliona evra u garantni fond čime će Republika Srpska biti garant privrednicima koji uzimaju kredite najčešće za obrtna sredstva", rekla je Vidovićeva i dodala da poreske obaveze neće biti refinansirane jer je njihovo plaćanje odgođeno.

"Ali će zato Republika Srpska za obrtna sredstva i nabavku opreme privrednicima dati garanciju od 50 odsto, a drugih 50 odsto će snositi klijent koji nabavlja tu opremu. Mislim da će to u velikoj mjeri podstaći proizvodnju i potrošnju jer je ova kriza najviše uticala na ove dvije stavke", kazala je ministarka i dodala da nikakvo zaduženje nije skupo ukoliko se koristi za podizanje privrede na prvobitni nivo.

Ona je istakla da je trenutna procjena da će prihodi u Republici Srpskoj biti umanjeni za 240 miliona maraka, dok je rebalans povećan za 180 miliona maraka i iznosi 3,613 milijarde maraka. Stoga će, kaže, budžetskim korisnicima biti izmirene sve obaveze.

"Premijer Višković i ja smo danas imali video-konferenciju sa svim međunarodnim ulagačima koji su zaiteresovani da otvore kreditne linije, da ulože novac u pomoć zdravstvu i mislim da ćemo do kraja godine uspjeti da privredu vratimo na onaj nivo koji je bio prije izbijanja epidemije korona virusa".

Kada je riječ o sredstvima MMF-a koja su dodijeljena Srpskoj, Vidovićeva je rekla da su ta sredstva planirali da ulože u zdravstvo i privredu.

"U zdravstvo smo već uložili 135 miliona maraka i u privredu oko 40 miliona. Ostaje nam još da jedan dio iz tih sredstava uložimo u ove dvije grane, ali je sigurno da će ulaganja biti mnogo veća od ovih sredstava MMF-a", dodala je Vidovićeva.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.