Ministar finansija Srpske

Vidović: Pomoć privrednicima u obezbjeđivanju likvidnosti

  • 08.07.2020. 14:38

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas da je Vlada Srpske kreirala garantni program za pomoć privrednicima u obezbjeđivanju sredstava za likvidnost i nabavku novih tehnologija, koji je posebno značajan za sitne privrednike koji će moći da dođu do sredstava koja su im do sada bila nedostižna u bankama.

"Obavili smo razgovor sa bankama i one su to prihvatile", rekla je Vidovićeva noivnarima u Srpcu nakon što je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem posjetila preduzeće "Perutnina Ptuj S".

Vidovićeva je pojasnila da će resorno ministarstvo sklopiti ugovor sa bankama koje ponude najnižu kamatu, kao i sa mikrokreditnim organizacijama, od kojih veliki broj sitnih poljoprivrednih proizvođača uzima kredite.

"Naš uslov je bio da te kamate budu daleko manje, s obzirom na to da Republika Srpska garantuje iz budžeta 70 odsto kredita kojeg uzima svaki pojedinac", pojasnila je Vidovićeva.

Garantni program je usvojen na sjednici Vlade Srpske na sjednici od 2. jula, a preko izdatih garancija od Garantnog fonda poslovne banke će privrednim subjektima - malim i srednjim predzećima, zanatskim radnjama i svim zainteresovanim moći da izdaju kredite u svrhu likvidnosti, nabavke neophodne opreme ili onog što odredi uprava privrednog subjekta.

Ukupan iznos kreditnih sredstava za ovaj program je 238 miliona KM.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић