Nova taksa za turiste

Venecija počinje da naplaćuje ulaz u grad

  • 03.01.2019. 07:36

Venecija će od sljedećeg ljeta početi da naplaćuje ulaznice svim posjetiocima, tačnije taksu u iznosu od 2,5 do 10 evra, u zavisnosti od sezone, kako bi se ograničio masovni turizam koji guši grad.

Mjera koja je usvojena prošlog vikenda predviđa da će Venecija od jula sljedeće godine moći da počne sa naplaćivanjem boravišne takse, a porez će se ubirati od svih posjetilaca, bilo da u gradu provode i noć ili ne ostaju. 

Glavna meta su ponajprije turisti koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu. Među njima su i turisti sa kruzera, a čak 600 kruzera godišnje pristane u Veneciju. Avio-kompanije i autobuski prevoznici imaće priliku da svoju taksu uračunaju u karte, a po prvim procjenama gradskih vlasti, tako bi se moglo prikupiti i do 50 miliona evra godišnje. 

“Troškove za čišćenje istorijskog centra grada i za sigurnost godinama su snosili stanovnici Venecije. Hvala svima onima koji će nam ubuduće pomagati da održimo Veneciju čistom i omogućimo stanovnicima ovog grada da udobnije žive“, rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Burnđaro.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.