Ruski patent

Veliki korak: Banjalučki "Kosmos" kreće sa proizvodnjom ruskih filtera

19:34, 11.11.2019.
Izvor: ATV
Od februara iduće godine banjalučki Kosmos trebao bi da krene sa proizvodnjom ruskih filtera za prečišćavanje vazduha. Kućište i električni dio  "tiokraft" filtera, koji je osmišljen, patentiran i proizveden u Rusiji, proizvodiće se u Banja Luci, dok će se dio za prečišćavanje vazduh dopremati iz Rusije. Partner u ovom poslu je ruska fimra "Kreta". 

"Osnovni zadatak i funkcija ovih filtera je čišćenje vazduha od bakterija, virusa, spora plijesni, i letećih čestica. Trenutno tehnologija koju i zastupamo nema svog analoga, ona je najefikasnija u tom polju", kaže Aleksandar Mitjuškin, zamjenik generalnog direktora kompanije "Kret".   

"Nova ualganja će biti potrebna, ovaj projekat se ralizuje na bazi transfera tehnologija. Ugovorom ćemo definisati, međusobna prava i obaveze. Nije isključeno da kompanija "Kret" investira u određene tehnologije za realizaciju ovog posla. Radna mjesta podrazumjevaju i nova radna mjesta u dijelu marekting a i prodaje, ali i svakako nova radna mjesta u dijelu proizvodnje", kaže Dušan Vještica, direktor "Kosmos" Banjaluka. 

Početkom decembra u "Kosmos" bi trebali biti dopremljeni prvi uzorci filtera. Njegova primjena omogućava stvaranje i održavanje sterilnosti vazduha u faramceutskoj, prehramenoj, poljoprivredoj, petrohemijskoj industriji. Ruski partneri u prvi plan ističu zdravstvenu i opštu korist ove saradnje, dok će o ekonomskoj računici više moći da kažu u narednom periodu.  

"Tržište će biti i Republika Srpska, BiH, Srbija, EU. Tako da je širok dijapazon tržišta na kome ćemo moći da djelujemo. filteri se mogu naći samo na ruskom tržištu i azijskom tržištu.Ovo je prilika, da se kroz ovaj projekat filteri nađu i na evropskom tržištu", kaže Vjekoslav Petričević, ministar preduzetništva Republike Srpske. 

Pitanje kvaliteta vazduha muči cijeli svijet, kažu Rusi, a naš filter je, tvrde, bez premca. Početak saradnje sa "Kosmosom" dogovoren je krajem avgusta u Moskvi,  potpisivanjem memoranduma. Za sada, saradnja nije vremenski ograničena.