Spoljnotrgovinska komora BiH

Vasić: Carine na robu iz BiH revanšistički potez Kosova

  • 24.11.2018. 10:20

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da stoodstotne carine na proizvode iz BiH, koje je nedavno uvelo Kosovo, nisu mjera zaštite privrede, već klasični politički potez i revanš, jer BiH i Srbija nisu priznale tu tvorevinu kao nezavisnu državu.

Vasić je rekao za "Euroblic" da je ovaj potez uslijedio nakon procedure za učlanjenje Kosova u Interpol, za šta nisu glasali BiH i Srbija.

On je rekao da ova mjera Kosova, ipak, neće ugroziti domaće izvoznike, proizvodnju i radna mjesta, iako je štetan gubitak i najmanjeg tržišta.

"Riječ je o tržištu na koje BiH nije plasirala veliku količinu robe", rekao je Vasić.

On je rekao da domaći izvoznici zbog ovog slučaja morati da traže alternativna tržišta, jer nema šanse da sa tolikim carinama budu konkurentni i nastave da posluju.

Vasić je dodao da od uvođenja kontramjera Kosovu BiH ne bi imalo gotovo nikakvu korist, jer je uvoz sa Kosova izuzetno mali i od početka godine iznosi 12 miliona KM.

"U ovoj situaciji mora da reaguje Evropska komisija, koja prati poštovanje sporazuma CEFTA", naveo je Vasić i dodao da nepostojanje ekspresne reakcije EU govori da ovdje nije riječ o ekonomskom, već političkom pitanju.

Vasić je istakao da je lani izvoz iz BiH u Kosovo iznosio 163 miliona KM, a uvoz 15 miliona KM.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.