Evropska unija

Uvođenje carina na aluminijum i čelik korak ka protekcionizmu

  • 09.06.2018. 11:35

Ambasadori zemalja članica EU u Vašingtonu i predstavnik Brisela u SAD u otvorenom pismu kritikovali su uvođenje carina na aluminijum i čelik iz EU, ukazujući da je to značajan korak u pravcu protekcionizma.

"U svakom partnerstvu jednostrani postupak na štetu drugog ugrožava cjelokupan obostrano koristan odnos. Uvođenje carina na čelik i aluminijum iz EU značajan je korak u pravcu protekcionizma", navode ambasadori u pismu, prenosi američki dnevnik "Washington post".

Ambasadori su podsjetili da je na meti sankcija i evropska industrija koja u SAD ulaže više milijardi evra i stvara više miliona radnih mjesta.

Oni ističu da je EU glavna destinacija američkog izvoza, te da su carinske stope evropskog bloka nepromjenljive i predvidive.

Ambasadori su pozvali Vašington da pažnju posvjeti pitanjima od kojih korist imaju obje strane, poput kretanja ka fer globalnom sistemu trgovine, pobošljanju pristupa tržištu, zaštite intelektualne sredine, te smanjenja ograničenja i postojećih carina između EU i SAD.

Tokom prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Tramp objavio je da će od 1. juna uvesti carine od 25 odsto na uvoz čelika i deset odsto na aluminijum iz EU, Kanade i Meksika.

Brisel je najavio da će uzvratiti recipročnim mjerama na američku robu, a upućena je žalba Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog trgovinske politike SAD.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.