Manja popunjenost u prvim danima avgusta

Usred sezone spuštaju cijene ljetovanja

07:30, 10.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Ako su podaci o turističkim rezultatima za jul još nekako mogli da se zavedu kao dobri, prva nedelja avgusta hotelijerima i turističkim stručnjacima ne da mira.

Kako je Jutarnjem listu potvrdio bivši predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, u prvih pet dana avgusta hotelijeri bilježe popunjenost slabiju za četiri odsto u odnosu na onu 2017. godine pa mnogi od njih posjetioce sada mame popustima i akcijama, što prethodnih godina baš i nije bio slučaj.

"Tačno, podaci za avgust govore o manjoj popunjenosti hotela u prvim danima a iako lično smatram da ne treba dizati paniku, istina je da treba malo dublje pogledati razloge takvih rezultata i razgovarati o nekim strategijama za naredne godine. Trebalo bi da se pripremo i za sljedeću sezonu, koja će biti teža. Moraćemo opet da se borimo za svakog gosta“, kaže Žgomba. 

S obzirom na to da se u ovom dijelu godine ostvaruje čak 60 posto svih dolazaka i noćenja, čak i vrlo mali pad turističke aktivnosti u ovim mjesecima bi mogao da ima značajan uticaj na ukupne turističke rezultate. 

Jutarnji piše i da su španski hotelijeri počeli znatno da spuštaju cijene svojih ol inkluziv aranžmana, i to uglavnom pod pritiskom nešto slabije tražnje. 

List navodi da i Špancima i Hrvatima, čini se, stiže hladan tuš, i to u najvećoj mjeri kao posljedica jačanja tržišta poput Turske, Tunisa i Egipta.