Između Republike Srpske i Federacije

Uskoro sastanak o raspodjeli prihoda od PDV-a

  • 25.09.2019. 19:21

Konačno bi mogao da bude postignut dogovor o raspodjeli prihoda od PDV-a između Republike Srpske i Federacije.

O prijedlozima za poravnanje, kako ATV saznaje, prvo će razgovarati premijeri i ministri finansija Republike Srpske i Federacije, nakon čega će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na narednim sjednicama razmatrati prijedloge obe Vlade. Prema dokumentaciji Ministarstva finansija Republike Srpske, a u posjedu ATV-a, Federacija od 2014. godine zbog neravnomjerne raspodjele prihoda od PDV-a Republici Srpskoj duguje ukupno 82,7 miliona maraka. 

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske za ATV poručuje da je Vlada Republike Srpske spremna na poravnanje. 

"Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora naravno, nismo ponovo ništa dogovorili. Nije usvojen novi koeficijent koji je predložila Uprava za indirektno oporezivanje, a taj koeficijent je mnogo povoljniji od ovog što se sada primjenjuje za Republiku Srpsku.Mi smo spremni da izvršimo poravnanje, imamo svoj prijedlog. Računamo da je i Federacija spremna. Njihovo je obećanje da će glasati za nove koeficijente", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske. 

U raspodjeli prihoda i dalje se primjenjuju koeficijenti koje je Upravni odbor posljednji put usvojio i to za drugi kvartal 2017. godine. Od tada, Ministarstvo finansija Federacije BiH glasalo je protiv prijedloga za utvrđivanje koeficijanata. Uprava za indirektno oporezivanje dostaviće Upravnom odboru nove podatke o krajnjoj potrošnji oba entiteta. 

"Svakako da će Uprava za indirektno oporezivanje aktivno učestvovati u radu zajedno sa nadležnim  entitetskim ministarstvima finansija, kako je to definisao Upravni odbor, i mi ćemo ispred Uprave sigurno dati sve tražene podatke. Tu prije svega mislim na podatke o krajnjoj potrošnji odakle se i izračunavaju koeficijenti za redovnu raspodjelu prihoda, ali i koeficijenti za poravnanje u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za sve one godine za koje poravnanje nije urađeno", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Republika Srpska prije mjesec i po tužila je Federaciju zbog duga od 34,5 miliona maraka, za koliko je i oštećena zbog neusvajanja novih koeficijenata. Za tri dana u Sudu BiH biće održano prvo ročište po tužbi protiv Federacije, potvrđeno je ATV-u u Pravobranilaštvu Republike Srpske. 

"U skladu sa Zakonom o parničnom postupku, Sud BiH obavijestio je Pravobranilaštvo Republike Srpske da je pripremno ročište zakazano za 28. oktobar 2019. godine, u predmetu koji se vodi po tužbi Republike Srpske protiv Federacije BiH, a po osnovu duga nastalog neravnomjernom raspodjelom prihoda od PDV-a u periodu od jula 2017. do kraja 2018. godine", navodi se iz Pravobranilaštva Republike Srpske. 

Republika Srpska još čeka i na naplatu duga od indirektnih poreza iz 2009. i 2010. godine, zbog čega je prinudnom blokadom računa Uprave za indirektno oporezivanje uspjela da naplati 4,7 miliona maraka. Do danas, zatezna kamata dostigla je 14,4 miliona maraka.  

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)