Mladen Grujičić najavio

Uskoro pokretanje rada Banje "Guber"

09:39, 15.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da je Banja "Guber" resurs koji bi, privlačenjem turista, mogao ubrzati razvoj lokalne zajednice.

Grujičić je rekao Srni da je Skupština opštine, u okviru programa kapitalnih investicija, u aprilu razmatrala pitanje pokretanja rada Banje "Guber", te da su predstavnici aktuelne vlasti odlučni da je stave u funkciju. 

"Za ove aktivnosti veoma nam je značajna podrška koju imamo od Vlade Republike Srpske. Obećano nam je da će u Srebrenicu doći timovi iz ministarstava turizma i prostornog uređenja, koji će nam pomoći da riješimo neka građevinska pitanja, da bi makar jedan dio banjskih kapaciteta stavili u funkciju", naveo je Grujičić. 

On kaže da opština Srebrenica računa na finansijsku pomoć Vlade Srpske, ali traži i investitore koji su zainteresovani za tu banju. 

U okviru kapitalnih investicija za ovu godinu planirano je dva miliona maraka za izradu projektne dokumentacije i nalaženje modela za uključivanje Banje "Guber" u sistem banja Republike Srpske, te uređenje izletišta sa potrebnom infrastrukturom uz kanjon i izvorišta Gubera. 

"Razgovaraćemo i sa vlasnikom izgrađenih objekata na lokalitetu Banje Radojicom Ratkovcem i očekujemo da ćemo postići dogovor o tome", rekao je Grujičić. 

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Radomir Pavlović ističe da je oživljavanje Banje "Guber" jedan od najvažnijih projekata u opštini i cijeloj regiji. 

On podsjeća da je formiran tim zdravstvenih radnika koji su u okviru srebreničkog Doma zdravlja počeli eksperimentalno liječenje vodom Gubera. 

"Rezultati analize, koju je radio Tehnološki fakultet iz Zvornika, potvrdili su da je sačuvan sastav i kvalitet ove ljekovite vode. Postignuti su odlični rezultati u liječenju pacijenata koji boluju od anemije, kožnih i još nekih bolesti za čije se liječenje koristi voda Gubera", naglasio je Pavlović, koji je radio kao ljekar u tom timu. 

U godinama prije proteklog rata zabilježeno je da je godišnje u Srebrenici bilo po 90 hljada noćenja. Voda Banje "Guber" se početkom prošlog vijeka prodavala u bocama kao lijek, a sada, nažalost, otiče u kanalizaciju. 

Voda Crnog Gubera krajem 19. vijeka proglašena je za jedan od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela u Evropi. 

Lječilište Banja "Guber" otvoreno je 1951. godine, a pet godina kasnije Guber voda proglašena je lijekom.