Mladen Grujičić najavio

Uskoro pokretanje rada Banje "Guber"

  • 15.05.2019.09:39

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da je Banja "Guber" resurs koji bi, privlačenjem turista, mogao ubrzati razvoj lokalne zajednice.

Grujičić je rekao Srni da je Skupština opštine, u okviru programa kapitalnih investicija, u aprilu razmatrala pitanje pokretanja rada Banje "Guber", te da su predstavnici aktuelne vlasti odlučni da je stave u funkciju. 

"Za ove aktivnosti veoma nam je značajna podrška koju imamo od Vlade Republike Srpske. Obećano nam je da će u Srebrenicu doći timovi iz ministarstava turizma i prostornog uređenja, koji će nam pomoći da riješimo neka građevinska pitanja, da bi makar jedan dio banjskih kapaciteta stavili u funkciju", naveo je Grujičić. 

On kaže da opština Srebrenica računa na finansijsku pomoć Vlade Srpske, ali traži i investitore koji su zainteresovani za tu banju. 

U okviru kapitalnih investicija za ovu godinu planirano je dva miliona maraka za izradu projektne dokumentacije i nalaženje modela za uključivanje Banje "Guber" u sistem banja Republike Srpske, te uređenje izletišta sa potrebnom infrastrukturom uz kanjon i izvorišta Gubera. 

"Razgovaraćemo i sa vlasnikom izgrađenih objekata na lokalitetu Banje Radojicom Ratkovcem i očekujemo da ćemo postići dogovor o tome", rekao je Grujičić. 

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Radomir Pavlović ističe da je oživljavanje Banje "Guber" jedan od najvažnijih projekata u opštini i cijeloj regiji. 

On podsjeća da je formiran tim zdravstvenih radnika koji su u okviru srebreničkog Doma zdravlja počeli eksperimentalno liječenje vodom Gubera. 

"Rezultati analize, koju je radio Tehnološki fakultet iz Zvornika, potvrdili su da je sačuvan sastav i kvalitet ove ljekovite vode. Postignuti su odlični rezultati u liječenju pacijenata koji boluju od anemije, kožnih i još nekih bolesti za čije se liječenje koristi voda Gubera", naglasio je Pavlović, koji je radio kao ljekar u tom timu. 

U godinama prije proteklog rata zabilježeno je da je godišnje u Srebrenici bilo po 90 hljada noćenja. Voda Banje "Guber" se početkom prošlog vijeka prodavala u bocama kao lijek, a sada, nažalost, otiče u kanalizaciju. 

Voda Crnog Gubera krajem 19. vijeka proglašena je za jedan od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela u Evropi. 

Lječilište Banja "Guber" otvoreno je 1951. godine, a pet godina kasnije Guber voda proglašena je lijekom.