Sastanak Đokić-Antić

Uskoro izgradnja dvije hidroelektrane na Drini

  • 25.01.2019. 19:30

Projekt Republike Srpske i Srbije na izgradnji hidroelektrana Foča i Paunci u gornjem toku Drine uveliko se sprema – poručili su to danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. 

Dvije hidroelektrane biće podjednake snage, a Srbija će u prvoj fazi imati 51% udjela u projektu. Očekuje se da će sve biti završeno za nekoliko godina, a koštaće 245 miliona evra.

"Elektroprivreda Republike Srpske će u vrlo skorom vremenu obrazovati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa Elektroprivredom Srbije. Cilj ove aktivnosti je da zajedno Republika Srbija i Republika Srpska izgrade dvije hidroelektrane, a to su  Foča i Paunci", rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić kaže da ce projekat dovesti i do jačanja energetske efikasnosti Republike Srpske i Srbije. Nema problema ni za finansiranje projekta, a očekuje i da će sve biti realizovano u predviđenim rokovima. Uskoro bi trebalo da budu ispunjeni i uslovi za  osnivanje zajedničkog koncesionog preduzeća sa Elektroprivredom Srbije. 

"Mi smo u potpunosti spremni da u dinamici koju smo definisali uđemo u realizaciju ovog projekta. Pred nama je nekoliko koraka koje ćemo vrlo brzo i efikasno realizovati, prvi korak je da Elektroprivreda Republike Srpske potpiše ugovor o koncesiji i mi očekujemo da će to biti realizovano u narednih sedam do deset dana", kaže Aleksandar Antić, ministar ruradstva i energetike Republike Srbije.

Dogovorena je i nova sjednica Mješovitog komiteta za 29. avgust u Trebinju, nakon kojih bi trebalo da počne i izgradnja zajedničkih objekata Foča i Paunci. Vlada Republike Srpske juče je Elektroprivredi Republike Srpske i dodijelila koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana na Drini.