Republika Srpska

Ukupan obim poslovanja 3,61 milijarda dolara

  • 01.10.2018. 12:34

Republika Srpska je za osam mjeseci ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinskog poslovanja sa inostranstvom od 3,61 milijardu dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 71 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost uvoza ostvarena u posmatranom periodu bila je 2,11 milijardi dolara, a izvoza 1,5 milijardi dolara. 

U odnosu na isti period lani, vrijednost ostvarenog izvoza za osam mjeseci ove godine veća je za 20,5 odsto, a uvoza je veća za 19,3 odsto. 

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene, sa više od 537 miliona dolara, u osam mjeseci, Srpska je ostvarila u poslovanju sa Srbijom. 

Slijedi Italija, sa kojom je ostvareni obim spoljnotrgovinske razmjene od više od 454 miliona dolara, dok je obim razmjene sa Rusijom bio nešto veći od 316 miliona dolara. 

Posmatrano prema grupacijama zemalja, Srpska je za osam mjeseci u poslovanju sa zemljama EU ostvarila ukupan izvoz od 1,09 milijardi dolara, a uvoz od 1,04 milijardi dolara. 

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da se nastavlja raniji karakteristični trend poslovanja Srpske sa inostranstvom, sa suficitom u poslovanju sa EU i deficitom sa Rusijom. 

"Izvoz na tržište zemalja EU, grupno posmatrano, nastavlja rast sa oko 20 odsto, a uvoz raste nešto oko 18 odsto, dok sa Rusijom deficit poslovanja posmatranog perioda je negdje oko 300 miliona dolara", navela je Stojadinovićeva. 

Posmatrajući pokrivenost uvoza izvozom kada je riječ o zemljama EU, Stojadinovićeva kaže da je primjetan i njegov rast u poslovanju sa Holandijom i Slovačkom, osim već ranijeg procentualnog rasta u poslovanju sa Italijom, Slovenijom i Hrvatskom.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.