Brčko distrikt

Uklonjene posljednje prepreke: Sve spremno za početak fiskalizacije

  • 20.10.2018. 19:16

Usvajanjem izmjenjene verzije Zakona o fiskalnim sistemima, brčanska Skupština je uklonila posljednju prepreku za početak fiskalizacije na području Distrikta. Konačni rok, nakon nekoliko pomjeranja, je ranije utvrđen - od prvog januara svi će morati da izdaju fiskalne račune. 

Fiskalizacijom će da bude obuhvaćeno više od tri hiljade pravnih lica i preuzetnika. 

"Sve ono što u entitetu nisu obuhvatili, nismo ni mi. I mislim da će fikaslizacija, odnosno fiskalni sistem donijeti  to da će svi koji se bave bilo kakvom djelatnošću, pravne i fizičke osobe, plaćati promet po stvarnom prometu", kaže Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta.

Postojala je i namjera da se od fiskalizacije oslobode subjekti koji nisu u sistemu PDV-a, ali su podaci pokazali da to nije realno, jer u sistemu PDV-a ima oko 250 samostalnih preduzetnika, a oko 1300 nije obuhvaćeno PDV-om“, rekao je predsjednik brčanske Skupštine. 

Smatra da je izabran najpošteniji pristup. 

"Ukoliko bude u konačnici kategorija koje ne mogu se nositi sa ovakvim pristupom, mi smo spremni djelovati, ali na smanjenje stope poreza za određene kategorije, ali ne u oblasti da se izuzima iz sistema fiskalizacije", kaže Esad Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Vlada se obavezala da će, podsticajima, subvencionisati nabavku fiskalnih kasa. Na takve najave skeptični su u Privrednoj komori Distrikta gdje smatraju da taj posao, zapravo, zavisi od dobre volje tamošnje vlasti. Na sve to, ne vjeruju ni da će fiskalizacija zaživjeti od prvog januara jer, kako smatraju, ima previše posla da se obavi do tada. 

Gradonačelnik odgovara da niko ne treba da se plaši fiskalizacije.

"Ja sam siguran da ćemo mi kroz ovaj sistem pokazati da je i stvarna potrošnja na prostoru distrikta Brčko, ako ne ista , onda možda čak i veća od onih projektovanih ili garantovanih 3,55. I na taj način ćemo eleminisati sve one primjedbe ili pritiske koji dolaze sa strane u smislu da Brčko nema krajnju potrošnju koja mu je garantovana", kaže Siniša Milić , gradonačelnik Brčko distrikta.

"Nema još dobavljača fiskalnih kasa, nema kasa. Nisu još obučeni subjekti pravni koji će koristiti fiskalne kase. Pretpostavljam da ni Poreska uprava nije spremna za prihvat tolikih silnih informacija. Tako reći, mnogo posla, a malo vremena", rekao je Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore Brčko Distrikta.

Ovim potvrđujemo da smo odgovorna vlast i da pošteno i pravedno vodimo računa o svim kategorijama, poručuje skupštinsko rukovodstvo. Podsjećaju da je Distrikt, u BiH, prepoznat kao siva zona u kojoj se ne zna koliko se novca  obrće što, kako kaže predsjednik Skupštine, ugrožava procenat povrata PDV-a kojim se puni budžet.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)